KRAJ IM JE BLIŽI NEGO ŠTO SE ČINI

Ako su kroz vekove mogle da padaju jake države, realnost je da će se to događati i ubuduće, ali je pitanje kako će se to dešavati. To znači da neke države neće postojati u relativno bliskoj budućnosti.

 

Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale – a taj proces nije gotov. Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako niti večan.

neće postojati

Iako su države najčešće nestajale tako da su bile osvojene i podeljene između njihovih neprijatelja, čini se kako će zemlje u budućnosti imati pre nego druge probleme koje će ih razjediniti, odnosno uništiti.

Od pretnji kao što su podizanje morskog nivoa do kulturalnih i etničkih podela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina.

1. Holandija

Efekti klimatskih promena uzrokovani globalnim otopljenjem deluju razorno na tropska ostrva, no teško je zamisliti da one mogu naneti štetu evropskim državama. Većina teritorija ove države nalazi se ili na morskom nivou ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno je otopljenje pitanje opstanka za Holandiju. Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora povišenjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, skloni su poplavama.

2. Severna Koreja

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od 1940-ih, čini se kako je samo pitanje vremena da nezadovoljstvo unutar društva kulminira i eksplodira. Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji se se tajili od medija. Brojni analitičari veruju kako će do urušenja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Jong-un je već nekoliko puta sproveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da za nikog nema milosti). Dobre vesti za državu su svakako činjenica da nakon pada dinastije Kim, Južna Koreja je spremna da ulaže u popravak štete i ujedinjenje nacije.

3. Belgija

Iako je ova država dom Ujedinjenih nacija, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podeljena u sukobu etničkog pitanja podele na Flamance i Valonce. Budući da ne dele isti jezik i imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, za očekivati je da Valonci uspeju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele dopustiti već ciljaju na apsolutnu nezavisnost zajedničke države. Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podele zemlje doći već u sledećih 20-ak godina.

4. Maldivi

Za sve one koje ne veruju u koncept globalnog otopljenja, Maldivi su stvaran primer na koji treba obratiti pažnju. Ova ostrvska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnosti potonuća. Pretnja je postala toliko velika da je bivši predsednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gde bi preselio celokupno stanovništvo ako morski nivo nastavi da se podiže. Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog otopljenja, a to bi se moglo dogoditi oko 2085. godine.

5. Ujedinjeno kraljevstvo

Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezvisnošću, moguće je kako će raspad zateći i ovu svetsku silu. Škotska je imala neuspeli pokret za nezavisnost 2014. Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz EU i taj postupak nije jednako odobren iz svih delova države, tako će postati tačka kontroverzi. Veruje se kako će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog kraljevstva pa se kao nezavisne pridružiti EU, a taj će proces biti razrešen u sledećih 20 godina.

6. Irak

U ratnom stanju od 2011, ova država je pravi primer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Huseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podeljeno. Rast popularnosti ISIS-a privukao je pažnju na ovu podelu pa je poprilično očito kako se zemlja na jedvite jade veštački održava. Irak je podeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiite, za koje je poprilično neverojatno da će se ujediniti, pa se očekuje kako će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

7. Kiribati

Ova ostrvska država u središnjem delu Tihog okeana je do 1979. bila britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene ostrvske grupe raspršene na velikom prostoru Tihog okeana. Smatraju se oličenjem tropskog raja, ali svako ko ga želi iskusiti trebalo bi to što brže da učini, jer je povišen nivo mora već preplavio dva ostrva. Nastavi li se ovaj trend, veliki deo države bi mogao da postane more, a ostatak više neće moći da pruža osnovne uslove za život. Predsednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da započnu prihvatati ljude s Kiribata kao stalne izbeglice.

8. Španija

Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008, učinila je toliko štete da je zemlju dovela na sam rub raspada i još uvek se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 odsto u januaru 2015, a do danas nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, pa postoji i duboka podela među stanovništvom. Regija Katalonija na severoistoku Španije planira sticanje nezavisnosti uz veliku podršku u javnosti. Na severu zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju da steknu svoju nezavisnost. Ako se ekonomska kriza ne reši i ove regije nastave da dobijaju popularnost u borbi za nezavisnosti, velike su šanse da je Španiji kakvu je danas poznajemo, vreme odbrojano.

9. SAD

S obzirom na istoriju, činjenica je da je američko stanovništvo podeljeno s dubokim kulturalnim razlikama i političkim stavovima između severa i juga još od Građanskog rata. U 2012. svih 50 država je primilo na hiljade pisama svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju i nastave se događaji koji samo produbljuju razlike, poput izbora Trampa za predsednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najverovatnije će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.

10. Kina

Uprkosn tome što Kina ima jednu od najvećih privreda na svetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sledećih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko preteći da čak 250 hiljada Kineza zbog njega prevremeno umire svake godine. Predviđanja same kineske vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla ostati bez pijaće vode do 2030, pa su velike šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.

Izvor: Express.hr