UPOZORAVAJUĆA NEPRIJATNOST

Stezanje u predelu vrata koje se javlja kao teskoba u grlu i grudima može da zabrine, ali važno je da se ovi simptomi prepoznaju i detektuju kao jedno od pet mogućih medicinskih stanja.

 

Ukoliko osoba doživljava simptome kao što je stezanje u grlu koje se širi na grudi, to može da bude zabrinjavajuće i da je parališe od sposobnosti za izvršavanjem svakodnevnih poslova.

teskoba u grlu

Važno je znati da ova pojava nije uvek povezana sa srčanim problemima, pa je pregled kod lekara ono što se preporučuje kako bi se isključili bilo koji ozbiljni razlozi i odagnala preterana zabrinutost.

Svi uzroci zbog kojih se javlja teskoba u grlu i grudima mogu se podvesti pod narednih pet najuobičajenih.

1. GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je digestivni poremećaj koji pogađa donji ezofagealni sfinkter (mišić). Ovo stanje dozvoljava želudačnoj kiselini i hrani da se vrate iz želuca u jednjak što uzrokuje stezanje u grlu i grudima.

Znaci i simptomi ovog stanja su bol u grudima, osećaj peckanja unutar grudnog koša koje se može širiti u grlo uz kiseli ukus u ustima, suv kašalj, otežano gutanje, bol ili hrapavost u grlu, grebanje u predelu grla i povraćanje.

Antacidi, blokatori H-2 receptora i inhibitori protonske pumpe se često koriste za kontrolu gorušice i drugih simptoma GERB-a. Ako se uzimanje nekog od ovih sredstava u roku od dve nedelje pokaže neefikasnim, onda lekar treba da propiše jače lekove. Ako ni tada nema određenog pozitivnog pomaka, onda može biti neophodna hirurška intervencija. Postupak koji se tada obično sprovodi je operacija ojačanja donjeg ezofagealnog sfinktera.

2. Astma

Astma je bolest koja nastaje upalom zidova kroz koje vazduh dolazi do pluća. Upalni disajni putevi su osetljivi i disanje čine komplikovanim procesom. Uobičajeni simptomi astme uključuju probleme sa disanjem, šištanje, kašalj, stezanje u grudima i grlu, kratkoću daha, nesanicu i umor.

Astma se ne može izlečiti, ali se može efikasno kontrolisati inhalatorima koji sadrže kortikosteroide. Oralni i intravenski kortikosteroidi su takođe dostupni i obično se daju onim osobama koje se bore sa teškim simptomima astme. Lekovi za astmu se često propisuju u obliku modifikatora leukotriena. Neki lekovi, kao što su beta-antagonisti sa kratkim dejstvom, mogu pojedincima omogućiti brzo olakšanje od nastanka astme i raditi na otvaranju i opuštanju disajnih puteva.

3. Zatajenje srca

Srčana insuficijencija ili slabost srca javlja se kada je srčani mišić toliko oslabljen da ne može da ispumpa dovoljno krvi kako bi zadovoljio potrebe tela za krvlju i kiseonikom. Najverovatnije da će osoba koja pati od ovog stanja imati osećaj stezanja u grudima, ali i simptome kao što su kašljanje, slabost, umor, gubitak apetita, nesvestica, kratak dah, nepravilan puls, otečeni članci i stopala, dobijanje na težini i otečeni abdomen ili jetra.

Najpre treba napraviti određene promene u načinu života, kao što je ograničavanje količine natrijuma i alkohola koje se konzumiraju, odustajanje od pušenja, ostajanje fizički aktivnim, snižavanje holesterola ili dobijanje dovoljnog odmora. Lekovi se u ovom slučaju propisuju kako bi se sprečilo pogoršanje stanja srčane slabosti, pomoglo srcu da pumpa krv, zaustavilo nastajanje krvnih ugrušaka, otvarali krvni sudovi i smanjila ukupna šteta na srcu. Često se u ovom stanju preporučuju hirurške intervencije, a one podrazumevaju operaciju srčanog bajpasa, operaciju srčanih zalistaka, ugradnju pejsmejkera ili korišćenje defibrilatora.

BioGast kapi za želudac i gastritis

4. Angina

Angina predstavlja bol u grudima koji je prouzrokovan neugodnošću izazvanom kada srčani mišić ne dobija dovoljno krvi bogate kiseonikom. Postoji mnogo vrsta angine, ali su simptomi slični, pa osim teskobe u grudima koja se širi ka grlu dešavaju se i mnoge druge neprijatnosti. Ti simptomi su mučnina, umor, bolovi koji se javljaju u vilici, vratu, ramenima, rukama i leđima, kratak dah, vrtoglavica i znojenje.

Ozbiljnost ovog stanja može da varira. Bol u grudima povezan sa anginom često se opisuje kao osećaj teskobe, a neki ga opisuju kao teret koji se oseća na grudima. Za neke je ovaj osećaj sličan probadanju. Ako se primeti pogoršavanje simptoma ili se javljaju neki novi, preporuka je da se poseti lekar, jer ovo može ukazivati na opasniji oblik bolesti ili mogući infarkt.

Promene u načinu života često se pokazuju efikasnim u lečenju angine. One uključuju prestanak pušenja, gubitak težine, dobijanje dovoljno odmora, ishranu u vidu više manjih obroka, izbegavanje stresa i vežbanje. Različiti lekovi se mogu koristiti za lečenje ovog stanja, a ponekad su neophodne i hirurške procedure. Uobičajeni hirurški postupci uključuju angioplastiku i stentovanje, kao i operaciju bajpasa koronarne arterije.

5. Anksioznost

Oni koji pate od stezanja u grudima i grlu mogu biti zabrinuti za svoje zdravlje, pogotovo ako ne znaju da jedan takav simptom može biti rezultat anksioznosti. U većini slučajeva, najbolje je tražiti lekarski pregled kako bi se isključila tegoba u grudima i grlu uzrokovana srčanim problemima i da se utvrdi da li je to povezano sa anksioznošću.

Pritisak u grudima uzrokovan uznemirenošću obično traje oko deset minuta, često se javlja povezan sa drugim simptomima anksioznost i manja je verovatnoća da će se bol osetiti u leđima ili rukama.

Anksiozni napadi često imaju svoj „vrhunac“, pri čemu simptomi postaju ozbiljniji, kada se pritisak u grudima doživljava u svom najgorem obliku. Pritisak na grudni koš izazvan srčanim problemima obično traje mnogo duže, a praćen je i bolom koji se širi i na druge oblasti.