HOLIVUDSKI OSMEH

Snežno beli zubi su nezaobilazan i poželjan modni detalj ove sezone. Svakodnevno smo izloženi raznim proizvodima za izbeljivanje zuba. Beauty blogeri i drugi influenseri gotovo svakodnevno reklamiraju proizvode za izbeljivanje zuba u kućnim uslovima.

 

Obično ti proizvodi nisu toliko koncentrovani te najčešće ne mogu da oštete gleđ. Međutim, to je individualna stvar – nekome su zubi osetljiviji nekome ne. U kontrolisanim uslovima stomatološke ordinacije koriste se gelovi sa jačom koncentracijom, desni se zaštite, a čitav proces ne traje duže od 30 minuta.

izbeljivanje zuba bgd

Pre apliciranja gela, odredi se željena nijansa zuba i najčešće estetski stomatolog tek nakon toga kreće u proces izbeljivanja zuba. Efekat ovako izbeljenih zuba, pored toga što je siguran, traje od 2 do 5 godina (u zavisnoti od životnih navika, održavanja oralne higijene, konzumiranja cigareta i obojenih pića kao što su kafa, obojeni sokovi, crno vino i tako dalje).

Danas, mnogi saloni lepote u svojoj ponudi imaju i izbeljivanje zuba. Ukoliko su proizvodi provereni i renomiranih proizvođača, oštećenje zubne gleđi neće nastati.

Treba imati na umu da proizvodi za izbeljivanje zuba, generalno ne mogu da oštete samu strukturu zuba, ali usled korišćenja tih proizvoda može doći do iritacije mekog tkiva. Desni se mogu upaliti, pa je zato najpreporučljivije da se sam proces izbeljivanja zuba uradi kod stomatologa od poverenja.

Kao što je već gore rečeno, gelovi niske koncetrovanosti koji se koriste svakodnevno u kontinuitetu nedelju ili dve nedelje kako bi se postigao željeni efekat, najčešće neće ostaviti nikakve neželjene posledice. O svemu ovome treba voditi računa, kao i o proizvođaču i roku trajanja proizvoda, pre nego što nanesete preparat na svoje zube.

Ukoliko niste zadovoljni bojom svojih zuba, a izbeljivanje želite da obavite kod kuće, postoji dosta prirodnih načina, gotovo bez kontraindikacija, da se to i obavi.

Evo nekoliko saveta kako da prirodno izbelite zube u kućnim uslovima:

  1. Izbeljivanje zuba bananom

Sve što vam je neophodno od sastojaka je jedna kora od banane. Iseći ćete parče kore od banane i utrljati ga blagim kružnim pokretima o zub. Tako za svaki zub. Banana je bogata mineralima koji povoljno utiču na izgled i izbeljivanje vaših zuba.

  1. Izbeljivanje zuba jagodom

Sve što vam je potrebno da biste izbelili zube ovim predivnim voćem je jagoda i ravna kafena kašicica soda bikarbone. Ispasirajte jednu poveću jagodu i izmešajte sa sodom bikarbonom. Četkicom utrljajte sadržaj. Neka ovo bude vaša večernja ili jutarnja rutina u periodu od nekoliko dana kako bi se postigao željeni efekat.

  1. Izbeljivanje zuba limunovom korom

Utrljavanjem limunove kore o zub oslobodićete se tvrdokornih fleka od kafe, crvenog vina, kao i upornog zubnog kamenca. Ne treba preterivati sa ovim oblikom izbeljivanja zuba, jer je limunska kiselina jaka i može oštetiti zubnu gleđ ukoliko se pretera sa upotrebom.

Optimalna učestalost korišćenja limunove kore kao sredstva za izbeljivanje zuba je jednom mesečno. Mi svakako verujemo da će i to biti sasvim dovoljno da se postigne željeni efekat.

  1. Izbeljivanje zuba sodom bikarbonom

Ovo je možda najučestaliji savet za bele zube koji datira još iz davnina. Svima je poznata soda bikarbona kao sredstvo za čišćenje mnogih površina, pa i zuba. Gore smo je naveli ali u kombinaciji sa pasiranom jagodom.

Međutim, njena samostalna upotreba takođe daje izvanredan efekat. Pokvasite svoju četkicu za zube mlakom vodom, umočite je u prah sode bikarbone i lagano očistite zube.

Radi boljeg efekta možete kašičicu soli razmutitu u čaši tople vode i tom tečnošću isprati zube. To je prirodno antibakterijsko sredstvo koje će dobrineti kako zdravlju vašeg grla tako i čistoći vaših zuba.

  1. Izbegavajte namirnice koje farbaju zube

Napoznatije namirnice koje unosimo u organizam a ostavljaju trag na našim zubima su zapravo napici. Crna kafa, crno vino, koka-kola i ostali obojeni sokovi potamljuju zube gotovo trenutno. Ukoliko ste ljubitelji ovih napitaka, preporučujemo vam da koristite slamčicu, jer tada napitak dospeva u usta ali je kontakt sa zubima dosta smanjen.

  1. Izbegavajte „ružne navike“

Kada kažemo ružne navke pomislimo ili na grickanje noktiju ili na pušenje. Ni jedno ni drugo nije dobro za zube, ali i čitav organizam. Ovom dvoboju se lagano može pridružiti i navika neredovnog održavanja oralne higijene, koja je ključna kako za izgled tako i za sastav, odnosno zdravlje naših zuba.

Izvor: Dental Implant