BLAGO ZA ŠEĆERNU BOLEST

Piskavica je biljka koja raste u delovima zapadne Azije i Evrope. Listovi biljke su jestivi, a seme se koristi za lečenje dijabetesa pomažući u smanjenju šećera u krvi.

 

Piskavica je prvi put korišćena još u Egiptu 1.500 godina p.n.e, da bi se potom raširila na prostore južne Azije i Bliskog istoka gde se njeno seme koristilo lek i začin. Danas se piskavica može naći u obliku začina, čaja, suplementa ili kreme za kožu.

piskavica

Ako osoba pati od šećerne bolesti, može da uzme ovu biljku u obliku suplementa (dodatka ishrani) posle jela kako bi kontrolisala nivo šećera u krvi. Ipak, obavezno je konsultovati se sa svojim lekarom pre nego što se započne tretman ovom biljkom, naročito ako ta osoba već uzima određenu terapiju za dijabetes.

Kako piskavica pomaže kod dijabetesa?

1. Poboljšava varenje

Seme piskavice bogato je nerastvorljivim vlaknima i raznim hemijskim materijama koje usporavaju varenje i apsorpciju šećera i ugljenih hidrata. Ovo seme takođe može da pomogne u poboljšanju korišćenja šećera u telu i povećanju oslobađanja insulina.

2. Pojačava toleranciju na glukozu

Studije koje su sprovedene na piskavici kao leku za različita medicinska stanja pokazale su različite rezultate, ali su dokazale da je ova biljka pomogla u smanjenju šećera u krvi kod ljudi koji pate od dijabetesa. U jednom od tih istraživanja dokazano je da uzimanje samo 10 grama piskavice dnevno može pomoći pacijentima sa dijabetesom tipa 2. U drugoj studiji pokazano je da je piskavica smanjila insulinsku rezistenciju kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 kada je bila dodata u određene pečene proizvode kao što je hleb. Još jedna studija dala je uvid u to da visoke doze piskavice koje se uzimaju svaki dan nekoliko sedmica mogu poboljšati nivoe plazma glukoze.

3. Smanjuje holesterol

Iako nije direktno povezano s dijabetesom, seme piskavice može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i povećati oslobađanje dobrog holesterola (HDL).

BioLiver kapi za masnu jetru

Kako koristiti piskavicu?

1. Razgovarajte sa svojim lekarom

Pre nego što dodate piskavicu u ishranu, treba da porazgovarate sa svojim doktorom. Pokazalo se da piskavica deluje u interakciji sa lekovima za dijabetes i razblaživačima krvi, pa postoji šansa da može uticati na napredak u tretmanu lečenja. Shodno tome, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom ako želite da dodate piskavicu u svoju terapiju.

2. Izaberite pravu dozu

Nakon što vam je lekar dao dozvolu da koristite piskavicu za lečenje šećerne bolesti, potrebno je odrediti pravu dozu. Doziranje se kreće od 2,5 do 15 grama dnevno. Vaš lekar bi trebalo da vam pomogne da izaberete pravu dozu na osnovu vaše težine i drugih okolnosti. Najučestalija doza koja pokazuje rezultate je 12,5 grama koja se uzima dva puta dnevno. Međutim, postoje i studije koje pokazuju dobrobit od uzimanja samo 2,5 grama dva puta dnevno.

3. Izaberite visokokvalitetni dodatak ishrani (suplement)

Seme piskavice nije naročito ukusno, pa vam se možda neće dopadati. Iz tog razloga dobro bi bilo da se ova biljka uzima kao dodatak ishrani u obliku kapsula. Obavezno proverite pakovanje ovog suplementa na kome su napisane detaljne informacije o neželjenom dejstvu uzimanja suplementa, preporuka za dozu i sastojci.

4. Dodajte piskavicu vašim obrocima

Ako smatrate da je ukus piskavice nepodnošljiv, onda biste mogli da je dodate u hranu. Možete sipati seme ove biljke direktno u hranu kao začin ili potražiti recepte u kojima se koristi piskavica. Biljka je pomalo gorkog ukusa, pa je možete dodati u onu hranu koja već ima intenzivan ukus kako bi se zamaskirala gorčina piskavice. Studije pokazuju da je najefikasnije dodavanje hrani 15 grama ove biljke. Obavezno je dodajte u kuvanu hranu, a ako kuvate samu biljku treba da znate da se kuvanjem izgubi dosta nutritivnih vrednosti.

5. Pijte čaj od piskavice

Studije pokazuju da uzimanje čaja od piskavice daje ubedljivo najbolje rezultate. U jednoj studiji koja poredi čaj od piskavice i dodavanje te biljke u jogurt, one osobe koje su uzimale čaj pokazale su znatno bolje rezultate od onih koje su pile jogurt. Da biste napravili domaći čaj od piskavice izblendajte 2,5 grama semena ove biljke. Nastali prah sipajte u šolju i prelijte ga sa 2 decilitra proključale vode. Dobro promešajte i sačekajte da se čaj ohladi do temperature kada ga je moguće popiti.