BILJE ZA SRCE I KRV

Borovnica, peršun ili glog spadaju u biljke koje služe boljem protoku krvi kroz sudove. Ove biljke za bolju cirkulaciju čine ono što ne mogu ni mnogi sintetički lekovi ili medicinska sredstva.

 

Cirkulacija krvi je veoma važna komponenta zdravlja. Aktivno pumpanje srca pomaže u transportu krvi koja isporučuje kiseonik i hranljive materije svim tkivima i organima unutar tela. Protok krvi takođe pomaže i u transportu otpada iz telesnih tkiva i organa kao što su bubrezi i pluća.

biljke za bolju cirkulaciju

Da bi se krv kroz krvne sudove transportovala efikasno i bez bilo kakvih prepreka, organizam zahteva pravilnu ishranu koja treba da uključi i određene biljke.

Biljke za bolju cirkulaciju

Za neke biljke poznato je da su korisne za krvnu cirkulaciju, zbog čega ih vredi uključiti u zdrav životni stil i poboljšanje sveukupne krvne slike. U te bilke spada sledećih osam:

1) Ginkgo biloba

Ginkgo biloba (Ginko) je među najstarijim vrstama drveća na Zemlji. Ima moćna antioksidativna svojstva i između ostalog korišćena je hiljadama godina u lečenju poremećaja krvi i pamćenja. Ginkgo biloba poboljšava protok krvi smanjujući lepljivost trombocita i širenje krvnih sudova. Poboljšanjem protoka krvi, ginkgo biloba može da pomogne u smanjivanju efekata Alchajmerove bolesti.

2) Borovnica

Dok se borovnica obično koristi kao prirodni tretman za dijareju, ona takođe ima svojstva razređivanja krvi. Iz tog razloga, borovnica se koristi u slučajevima venske insuficijencije koja se događa usled oštećenih vena. Studije takođe pokazuju da osim što borovnica poboljšava cirkulaciju ona može pomoći i u slučajevima ateroskleroze.

3) Peršun

BIOCAPILLARY KAPI baner

Osim toga što je popularan kao začin i koristi se u mnogim jelima, peršun je takođe važan sastojak brojnih suplemenata zahvaljujući prirodnim vazodilatacionim svojstvima koje ima u sebi. Peršun je isto tako bogat izvor vitamina B12 i vitamina C.

4) Kora vrbe

Naučna analiza pokazuje da vrbina kora sadrži salicin, hemijsku materiju koja je slična aspirinu. Zbog toga se kora vrbe tradicionalno koristi stotinama godina za lečenje upala i različitih bolova. Aktivni sastojak salicin deluje tako što razređuje krv čime se podstiče lakši protok kroz sudove.

5) Kajen paprika

Kajen paprika spada u posebnu vrstu paprika koja je jedna od najzdravijih na svetu. Ona sadrži kapsaicin koji je odgovoran za njenu ljutinu. Kajen paprika se tradicionalno koristi kao sredstvo za rešavanje određenih tegoba kao što su hronični bol, slaba cirkulacija, glavobolja, bol u grlu i zubobolja.

6) Divlji kesten

Istraživanje pokazuje da konzumiranje divljeg kestena može biti fatalno, ali ako je pravilno obrađen on može da se koristi za lečenje cirkulatorne insuficijencije.

7) Glog

Ova biljka poboljšava cirkulaciju krvi tako što pozitivno utičen na zdravstveno stanje srčanog mišića, čime se reguliše ritam srca i pospešuje krvotok.

8) Đumbir

Koren đumbira ima vazodilatatorna svojstva, odnosno sposobnost širenja krvnih sudova. On pomaže u njihovom otvaranju kako bi krv lakše proticala kroz njih. Pored toga, đumbir ima i druge osobine koje poboljšavaju zdravlje, uključujući rešavanje mučnine i regulisanje probave. Đumbir je antivirusna i protivupalna biljka, pa je odličan i za prehladu, grip i tegobe sa zglobovima. Jedna šolja dnevno čaja od đumbira je odličan način da se poboljša cirkulacija krvi i podigne imunitet.