PROKLETE AKNE

Tinejdžeri i mladi ljudi se dele po raznim osnovama.  Nažalost, sami sebi u tim ranim danima nametnemo i onu podelu u kojoj neki tinedjžerske dane prođu glat. Bez posledica. Bez ožiljaka. I na one koji jednostavno ne mogu da se liše tih prokletih akni koje detinjstvo i adolescenciju čine nepodnošljivim.

Kozmetički saloni svakako mogu biti od pomoći kada je lečenje akni u pitanju, kao i za ulepšavanje. Osim tih hormonski uzbujalih problematičnih bubuljica, kozmetički saloni mogu se pozabaviti vašim autfitom, šminkom i drugim saniranjima nepravilnosti. No, da biste pospešili i prirodnu lepotu lica, potrebno je da povedete računa i o svojim navikama.

Šta su bubuljice?

Mnogi koji imaju problema sa bubuljicama ili mitiserima nikada zapravo nisi razmislili o tome šta su uopšte ove dosadne pojave. Bubuljice, akne i mitiseri su bolne izrasline koje uzrokuju brojni faktori. Genetika je jedan od preduslova za razvoj bubuljica, ali su često loša higijena, ishrana, stres, zagađen vazduh, nesanica, alkohol, neki od uzročnika. Bubuljice nastaju u osnovi tako što lojne žlezde luče previše masnoće koje začepe pore i ne dozvoljavaju koži da diše. Infekcija koja se tom prilikom javlja, čine da bubuljica raste. Dermatolozi su lekari koji se bave saniranjem posledica bubuljica, mada vrlo često ne savetuju da se spreči uzrok. Kozmetičari tu nastupaju kao neko ko sanira probleme.

Važna je higijena

Iako prljavština nije uvek uzrok bubuljica, treba znati da je vođenje računa o higijeni lica i te kako važno. Masno lice se treba umivati više puta dnevno. Neutralni gelovi bez preterane pH vrednosti su najbolji za skidanje slojeva loja koji pravi problem. Hladna voda, bez sapuna i gelova, često ima bolji efekat od mnogih sapuna. Piling lica takođe je odlično rešenje kada je lice sklono da zapuši svoje pore. Piling ne sme biti grub, a najbolje je koristiti prirodne materijale poput brašna i meda.

Ne stiskajte!

Koliko god da je inspirativan onaj osećaj kada nabubrela bubuljica pukne i iscedi gnoj, ovakav proces uglavnom kasnije pravi ožiljke, a nekada i „podljuti“ bubuljicu. Zato nikako, a pogotovo ne prljavim rukama, ne stiskajte bubuljice. To može uzrokovati da se gnoj iz jedne ćelije prelije u susedne pore, i napravi upalu. Niko ne voli da mu se lice potpuno inficira, pa stoga bolje istrpite jednu bubuljicu umesto što ćete od nje napraviti čitavu armiju novih.

Promenite navike

Slatko, alkohol i masna hrana često dovode do toga da prirodna reakcija organizma bude lišavanje ovih višaka. Zbog toga i koža počinje da drukčije reaguje, a vi ste u potencijalnom problemu. Dobre i zdrave navike, spavanje, urednost i higijena sigurno će smanjiti rizik od pojave akni. Potrebno je takođe da uz konsultaciju sa lekarima napravite i svoj plan ishrane, kako ne biste dolazili u situaciju da vam lice bude podložno upalama. Kozmetički saloni su odlično rešenje, jer se u dogovoru sa svojim kozmetičarom možete opredeliti za sredstva koja pogoduju vašem tipu kože. Ukoliko stvari pođu po zlu, obavezno konsultujte i lekare, jer njihove savete iz nekog razloga u mnogome ignorišemo. Potrudite se da vodite zdrav život, i da vam bubuljice ne predstavljaju problem u komunikaciji, iako znamo da to utiče na samopouzdanje. Ne dajte da tako bude.