ČOKOLADNI KOLAČ S RIKOTOM I JAGODAMA

Pred vama je prava kraljica među poslasticama! Čokoladni kolač s rikotom i jagodama je neodoljivi slatkiš koji ćete s uživanjem i praviti i jesti. Za one koji ne znaju, rikota je niskokalorični svež i nezreli sir, koji se često koristi u pripremi deserata.

kolač s rikotom

Sastojci:

280 grama brašna
pola kesice praška za pecivo
200 grama šećera
100 grama maslaca
100 grama čokolade
150 mililitara vruće vode
200 grama manjih zamrznutih jagoda
200 grama sira rikota
ZA PRELIV:
200 grama šećera
100 mililitara vode
150 grama manjih jagoda

Način pripreme:

U odgovarajuću posudu sjediniti brašno, prašak za pecivo i šećer. Maslac i čokoladu otopite, pa preručite u brašno. Dodajte vruću vodu pa mikserom sve dobro izmiksajte. Kada se masa ujednačila, dodajte rikotu i još malo izmiksajte. U pripremljenu masu stavite jagode i onda varjačom promešajte. Okrugli kalup za tortu (22 cm) premažite uljem pa preručite masu i izravnjajte je. Stavite da se peče na 160 stepeni oko 75 minuta. Kada je kolač pečen, ostavite ga još 5 minuta da se prohladi pa onda izvadite iz kalupa.

Dok se kolač hladi, pripremite preliv. Prelijte šećer vodom i stavite da se kuva. Kada počne da vri, stavite jagode i kuvajte još 2 minuta. Vrelim sirupom prelijte kolač i ostavite da se ohladi pre služenja. Ovaj kolač će biti još lepši sutradan.

Prijatno!