HOMEOPATSKA TERAPIJA GOJAZNIH

Kako funkcionišu Homeopatija i gojaznost. Koji homeopatski lekovi za mršavljenje postoje i kako se koristi homeopatski lek za gojaznost.

 

Gojazni ste. Nikakav problem. Malo smanjite količinu hrane koju unosite i budite malo više aktivni. Ne može biti lakše i jednostavnije.

Pa ipak gojaznost danas predstavlja najčešći problem poremećaja ishrane i vodeći problem poremećaja zdravlja u razvijenim zemljama. Nekada, u oskudici hrane, privilegija bogatih, danas, usled obilja hrane i njenog lošeg kvaliteta, epidemija svetskih razmera.

Homeopatija i gojaznost debljina - homeopatski lekovi za mršavljenje

Akumulacija kapitala mi možda ne ide ali kilograme akumuliram od šale.

Uzroci gojaznosti

Postoje dva osnovna uzroka. Prvi, “volim da jedem”, odnosi se na naše ponašanje,  kada je količina unete hrane, odnosno kalorija veća od dnevnih potreba, odnosno kalorija koje potrošimo aktivnošću tokom dana.

Drugi uzrok, “sve mi se lepi”, je poremećaj metabolizma, kada naše telo radi na režimu štednje pa i sa uslovno rečeno normalnim ili čak smanjenim unosom hrane uspeva da se goji ili pak odupre smanjenju telesne težine.

Savremena istraživanja međutim ukazuju da je gojaznost najčešće posledica kombinacije različitih faktora kao što su genetski, emocionalni, metabolički, sociološki kao i faktori životne sredine odnosno okruženja.

Treba imati na umu da telesnu težinu čine kosti, mišići, masno tkivo i voda. Voda čini najveće deo telesne mase (60%) i veće promene težine za kratko vreme (nekoliko kilograma za nekoliko dana) posledica su promene količine vode u organizmu, a ne masti. Nepravilna dugotrajna dijeta sa druge strane može dosvesti do razgradnje proteina i gubitka mišićne mase, što nije zdravo za organizam. Zbog toga je za ozbiljno praćenje uspešnosti dijete i terapije neophodno određivati procenat masnog tkiva u organizmu.

Šta kažu brojke? Izračunato je da aktivna osoba troši 26-29 kalorija tokom jednog dana na svaki kilogram telesne težine. Ukoliko imate 70kg, da bi održali svoju telesnu težinu, vaše dnevne potrebe su 1800-2000 kalorija, u zavisnosti od aktivnosti. Ako ste sada prevrnuli očima zavaljeni u fotelji to se ne računa u aktivnost. Unošenje u višku samo 50 kalorija dnevno, za godinu dana dovešće do povećanja telesne mase za 2,5 kg (OK to se ne vidi), za dve godine 5k g (ups moram da menjam garderobu), za deset godina 25kg (sada mi je već zdravlje ugroženo). Uz povećanje telesne težine dobijamo i bonus oko 2 kilometra novih krvnih sudova po kilogramu i dodatno opterećenje za svoj srčani mišić.

Gojaznost nije bolest sama po sebi ali prethodi odnosno olakšava pojavu ozbiljnih poremećaja zdravlja od proširenih vena, povećanog krvnog pritiska preko šećerne bolesti do infarkta srca i moždanog udara koji se javljaju i dva puta češće kod gojaznih nego kod osoba sa normalnom telesnom težinom.

Možda da se pažljivije zapitamo “šta se valja iza brega” ili u ovom slučaju gojazne osobe koja nikako ne može da se izbori sa viškom kilograma. Kada kažemo da nismo gojazni, već da je on krupan a ona baš lepo tapacirana, možda verujemo da biti sitan ili nezaštićen nije bezbedno i taj strah lako rešavamo hranom. Ako smršamo pa nam neko kaže da smo propali, strah od siromaštva, uvek je bolji višak nego manjak. Najzad kada u hrani nalazimo zadovoljstvo, utehu i sreću, to jasno govori o odsustvu životne radosti ili dugotrajnoj tuzi i patnji kojoj možda više i ne znamo uzrok.

Postoje li homeopatski lekovi za mršavljenje?

Šta nudi homeopatija?

Homeopatija svakako nije zamena za zdravu ishranu i propisanu dijetu ili neophodnu dnevnu aktivnost ali sigurno može pomoći da do željene telesne težine dođete lakše i, što je možda i važnije, da se izgubljeni kilogrami ne vrate brže nego što su nestali. Postoje homeopatski lekovi za mršavljenje.

Homeopatskim lekom možemo smanjiti apetit, poboljšati proces varenja i stimulisati metabolizam da brže sagoreva masti.

Homeopatski lek za mršavljenje može povećati samopouzdanje i volju da se istraje i ne odustane na pola puta, da promenjeni režim ishrane i aktivnosti ne izgledaju neizvodljivo i neizdrživo a željeni rezultati nedostižni. Najzad, možemo uticati na razrešavanje problema (stres, tuga, hormonski disbalans) i oslobađanje od strahova koji mogu biti u osnovi stanja gojaznosti i koji nam ne dozvoljavaju da iz tog stanja izađemo. Razrešavanjem dubljih problema olakšavamo ceo proces normalizacije telesne težine i obezbeđujemo da ova vrsta zdravstvenog problema zauvek ostane iza nas.

Homeopatski lek za mršavljenje je individualan homeopatski lek i odgovara osobi a ne dijagnozi ili u ovom slučaju gojaznosti.

Uzimajući u obzir celokupno zdravstveno stanje, prethodne bolesti, sve fizičke, emotivne i mentalne karakteristike osobe, njen odnos i reakcije prema različitim životnim situacijama homeopata određuje najpodesniji individualni lek za jednu osobu.

Homeopatski lekovi za mršavljenje su prirodni, bez neželjenih efekata i komplementarni su sa drugim vidovima lečenja odnosno drugim terapijama. Ipak, ne preporučuje se samostalno lečenje bez nadzora školovanog homeopate.

Primeri homeopatskih lekova za regulisanje telesne težine su:

Antimonium crudum – prevashodno lek kod gojaznosti u dečjem uzrastu i kod mladih osetljivih i razdražljivih osoba koje se žale na nadimanje nakon jela, često podrigivanje, i dijareju i zatvor koji se smenjuju. Često imaju vlažan beo obložen jezik, deformisane nokte i zadebljanja na stopalima. Vole slano ali im je bolje na toploti i od sunčanja (suprotno Nat-mur).

Calcarea carbonica – lek izbora kada je debljina u predelu stomaka tj. oko struka (abdominalna gojaznost), metabolizam usporen i često udružen poremećaj rada štitne žlezde. Najčešće nervozni, brižni i emotivni, mentalno i fizički slabi i spori, ne podnose hladnoću, prisutno je pojačano znojenje glave (posebno noću) i dlanova i skoro uvek zatvor. Ovaj lek je često koristan kod dece i posle porođaja.

Lycopodium – kada je debljina u predelu zadnjice i butina (gluteofemoralna gojaznost) udružena sa hroničnim problemima sa želucem i jetrom. Osetljive, najčešće zimljive osobe koje se žale na zatvor i gasove, glasno krčanje creva, jedu previše ili se lako zasite ali brzo ponovo ogladne, žele topla jela i napitke i slatkiše. Koristan lek za gojaznost usled hipotireoze.

Natrum muriaticum – lek izbora kod osoba koje su rezervisane u komunikaciji, a gojaznost je posledica ili je udružena sa dugotrajnim stresom, depresijom, tugom ili razočarenjem koje ne može da se zaboravi. To su topli ljudi koji vole slano ali im smeta toplota i sunčanje, a masno tkivo im se prevashodno nagomilava na zadnjici i butinama (gluteofemoralna gojaznost). Često je udružena anemija.

Nux vomica – ovaj lek odgovara osobama koje ako pobesne a kod kojih su primarni nedostatak aktivnosti, neredovna ishrana, nedostatak sna, osetljivost na hladnoću, dugotrajni zatvor. Vole začinjenu i masnu hranu i rado piju kafu, alkohol i druga energetska pića.

Kao što vidite postoje različiti homeopatski lekovi za mršavljenje koji odgovaraju različitim osobama. Posao doktora homeopate je da kroz razgovor sa pacijentom i analizu mnogih parametara utvrdi koji homeopatski lek za mršavljenje najviše odgovara kojoj osobi.

Takodje, nije samo dovoljno pronaći odgovarajući homeopatski lek za gojaznost, nego treba odrediti i njegovu potenciju i način uzimanja, zbog čega homeopatija ne može da se primenjuje samostalno od strane pacijenta jer neće biti dobrih razultata.

Dr sci. med. Petar Popović, Spec. imunologije i homeopata

Medigroup Dom zdravlja Dr Ristić, Pariske komune 26, Novi Beograd.  Telefon: 011 40 40 100