KALUP ZLATA VREDAN

Saveti kako se pravi kalup za sapun kod kuće. Kalupi za sapun su neophodni alati za izradu sapuna. Domaći plastični kalupi za sapune od HDP plastike.

Lepo kaže naš narod: „Bez alata nema zanata“, a za savršen oblik sapuna treba vam savršen kalup za sapun.

Oduvek sam mrzela da oblažem kalup za sapun. Valjda je mojoj „uzvišenoj dušici“ taj posao previše prizeman da bi se ona razmahala. Osim toga, nikad nisam mogla da to uradim bez greške, a onda bi se pojavljivali nabori, kvrge i ostali brdsko-planinski predeli na stranama mojih sapuna, što je mene dovodilo do ludila.

Kako se pravi kalup za sapun - alati za izradu sapuna

Drveni kalup za sapun sa sekačem sapuna

Kalup za sapun je, u stvari, ključna alatka pri izradi sapuna i ja sam ka toj stvarčici išla linijom manjeg otpora. Kao i svi koji počnu sa pravljenjem sapuna, prvi „jadničak“ bio je izliven u neki tetra pak karton od jogurta. Pa su na red dolazile razne forme:iz kuhinje, radionice mog muža, pa čak i sa smetlišta! Ha, Ha, to je živa istina.

Videvši strašnu muku i agoniju koju prolazim, moj muž se smilovao i napravio mi kalupčić koji nije bio san snova ali je barem „poradjao“ sapune koji liče na sapune. I tako je to trajalo neko vreme…

Jednog dana, isprovocirana lepotom raznih sapuna, sa raznih meridijana, ja sam poželela ozbiljan drveni kalup. Dala sam se u potragu za majstorom, drvodeljom, stolarom. To je već bila „Odiseja“. Jedan majstor lažov, drugi majstor lažov, treći, četvrti…

U našim krajevima izgleda da je „majstorima“ ispod časti da odrade jedan tako mizeran posao, kao što je drveni kalupčić u koji će da stane kilogram i po sapuna i uz to da budu plaćeni. Na kraju, Bog mi se smilovao i ukrstio moj put sa putem jednog majstora koji je ekspresno izradio kalup i uz to nije želeo da uzme novac. Normalno, dobio je sapun…

Taj kalup za sapun još me služi, ali o njemu nije ova priča.

Ovo je priča o lepotanu izradjenom od HDP plastike. Nije da vas baš zanima šta znači HDP, dovoljno je da znate da je to visoko otporna plastika, vrlo skliska i laka za održavanje. Za razliku od pleksiglasa ne deformiše se pri promeni temperature i što je najvažnije, dostupna je i ne preterano skupa, ako znate gde da tražite.

Kad sam dobila ovaj kalup za sapun bila sam presrećna toliko da sam odmah taj dan napravila sapun i isprobala kalup.

Dimenzije ovog kalupa za sapun su 6 x 10 x 30 cm, a debljina zida je 1 cm. Potpuno je rasklopiv i ne mora uopšte da se oblaže. Strane sapuna posle vadjenja iz kalupa su savršene i glatke.

Ipak, da bi ovaj kalup za sapun iz kućne radinosti radio za vas onako kako treba, morate se držati odredjenih smernica.

Prvo, dobro proverite pre izlivanja jesu li stranice lepo legle u svoja ležišta i jesu li zavrtnji dobro stegnuti.

Sapun neka bude što tečniji pri izlivanju kako vam se ne bi stvarali vazdušni džepovi, jer ovaj plastični kalup za sapun ne voli da se previše trese i udara o podlogu.

Ako to baš budete morali da obavite, obavezno uhvatite kalup za postolje, a ne za ručice jer će se sapunom podmazane stranice rasklopiti i vi će te imati sapun svuda po radnom stolu. Dakle, isključivo hvatanje za postolje.

Kalup za sapun normalno izolujete ili ne, kako vam odgovara. Kada prodje 12-24 časa i dodje vreme da izvadite sapun iz kalupa, jednostavno, samo donekle popustite i odvrnite šrafove , malo rasklimajte stranice kalupa i držeći rukom za graničnik, čvrsto ali polako povucite sve četiri stranice zajedno prema gore. Ide vrlo lako.

Sada vam ostaje donja stranica na kojoj leži vekna sapuna. Položite veknu na ivicu pulta tako da stranica malo visi, uhvatite je rukom, zarotirajte i gotovo! Sapun je izašao bez ogrebotine i problema.

Stranice sapuna su lake za održavanje, a moja vam je preporuka da čim operete kalup za sapun, odmah ga i sastavite, jer, bez obzira što nema deformacija kod ovog materijala, plastika je plastika i što je sigurno, sigurno je. ( Joj, što sam sklopila dobru rečenicu!)

Nadam se da sam vam dala dobru ideju i savet. Dok ne budem imala nešto novo i pametno da napišem, ne nadajte se novom postu. Do tad, mislim, do nove pametne ideje, budite mi zdravi i uživajte u životu!

Darinka Ilić

Izvor:  http://diprirodnisapuni.blogspot.com