KORIŠĆENJE VAGINALNIH ČEPIĆA

Iz iskustva ginekologa može se saznati da ne umeju baš sve žene da koriste vaginalete (lekove za bolesti vagine). Ovde se nalaze uputstva za korišćenje ovih čepića koji ženama olakšavaju tegobe.

 

Nekada se pored velike priče o bolestima, njenim uzrocima, rizicima i mogićim komplikacijama često se zaboravi da se jasno i jednostavno objasni ženi kako da koristi neki lek koji je tokom tog pregleda propisan.

vaginalete

Korišćenje stručne terminologije koju pacijentkinje često neće potpuno shvatiti za rezultat ima da se lek ne koristi onako kako bi trebalo. Uspeh lečenja i te kako zavisi od toga da li se neki lek pravilno koristi. Kod lokalnog lečenja to je izuzetno važno.

Zato nije retko da su pojedine žene pokušale da progutaju vaginalete, jer im ginekolog nije objasnio kako se one koriste. Doduše, one ga nisu ni pitale, a sve ono što se podrazumeva kao po pravilu ne uradimo kako treba.

Šta se dešava ako žena prvi put koristi vaginalete? Ako ta žena nema nekog koga će da pita ili joj je prosto neprijatno da to nekoga upita, jer ima npr. 28 godina i prvi put treba da stavlja ove čepiće pošto do sada nije imala potrebe, možda će joj ovi saveti biti od pomoći.

Ovo je nekoliko saveta o tome kako se koriste vaginalete, koji će verovatno biti nekome od koristi.

– Pre upotrebe uvek treba pročitati prospekt upotrebe leka i proveriti mu rok trajanja.

– Vaginalete se stavljaju uveče pred spavanje kada se završi sa tuširanjem, oblačenjem pidžame i pranjem zuba, odnosno kada nema više potrebe da ustajete iz kreveta.

– Otvorite vaginaletu i izvadite je iz njenog pakovanja.

– Nema potrebe da se koriste rukavice, dovoljno je dobro oprati ruke pre i nakon stavljanja vaginalete.

– Potrebno je vaginaletu gurnuti duboko u vaginu.

– Nekada je lakše ako vaginaletu nakvasite vodom.

– Treba znati da se nakon nekih vaginaleta sekret pojača i izlazi više tešnosti iz vagine, pa vam je potreban uložak.

– Nakon stavljanja vaginalete ne treba imati seksualne odnose.

– Ako se oseti svrab, peckanje ili krvarenje nakon stavljanja vaginalete treba prestati sa stavljanjem i obavestiti o tome svog ginekologa.

– Vaginaleta će se u vagini rastvoriti, tj. rastopiti.

Izvor: Drfeko.com