EKCEM I ISHRANA

Hrana koju treba izbegavati kod ekcema. Ishrana kod ekcema? Zašto određene namirnice pospešuju ekcem?

 

Jedan od vodećih uzroka ekcema, pre svega tipa atopijskog dermatitisa, razvija se kao odgovor na reakciju visokog intenziteta između imunog sistema i okruženja.

Jednu od bitnih uloga u nastajanju atopijskih bolesti i ekcema ima genetska predispozicija, odnosno sklonost ka atopijskoj reakciji što je pokazano brojnim istraživanjima, naime, utvrđeno je da deca sa ekcemom češče razvijaju alergije nego druga deca, a oko trećine dece sa ekcemom ima neku vrstu alergije na hranu.

Koja hrana se izbegava kada imate ekcem - ishrana kod ekcema

Pogoršanje stanja ekcema uticajem preterane reakcije na hranu, obično se javlja oko 6 do 24 sata nakon što osoba pojede određenu namirnicu. Ovo nije uvek slučaj i ponekad ove reakcije mogu biti odložene i nastati znatno kasnije, što otežava određivanja i eliminacije namirnice koja je uzrokovala nastanak pogoršanja simptoma.

Da bi se utvrdilo koja hrana može izazvati prenaglašenu reakciju, lekari često preporučuju eliminaciju određenih namirnica – redukciona dijeta. Izmenjeni način ishrane uključuje izbegavanje nekih od najčešćih namirnica za koje je poznato da izazivaju izražene simptome kod pacijenata sa ekcemom.

Pre potpune eliminacije bilo koje namirnice, trebate postepeno dodavati različite vrste namirnica u svoju ishranu i potom pratiti promene na koži u periodu od 4 do 6 nedelja kako bi ste definitivno utvrdili da li postoji preosetljivost na određenu vrstu hrane ili ne.

Ukoliko vam se simptomi pogoršaju nakon unosa određene namirnice, verovatno ćete odlučiti da je izbegnete u budućnosti, a ako vam se simptomi ne razviju nakon konzumacije hrane to znači da određenu namirnicu nema potrebe izbacivati iz ishrane, ali to ne znači da se kasnije ne može razviti osetljivost na namirnice koje ste ranije konzumirali bez problema.

Namirnice koje načešće mogu izazvati ekspresiju ekcema i pogoršanje simptoma kao što su svrab, suva koža, crvenilo i bol, a mogu se relativno lako ukloniti iz ishrane uključuju: mlečne proizvode, jaja, gluten ili pšenicu, soju, začine kao što su vanila, karanfili i cimet, paradajz i neke vrste oraha.

Lekari često preporučuju testiranje na mnogobrojne alergene izvođenjem kožnih alergo testova, ali je moguće i relativno je čest slučaj u praksi da iako osoba nije alergična na određenu namirnicu, ipak razvije burne simptome ekcema nakon ponovljene izloženosti određenoj vrsti hrane.

Ljudi sa dishidrotičnim ekcemom, koji se obično javlja na šakama i stopalima, mogu imati koristi od unosa hrane koja ne sadrži nikl. Nikl se nalazi u veoma niskim koncetracijama u tlu i može stoga biti prisutan u hrani.

BioCalendula biljna krema od nevena za kožu, ekceme i psorijazu

Hrana koja može sadržati visoke koncetracije nikla uključuje: pasulj, grašak, crni čaj, konzervisano meso, čokoladu, orahe, razna semena, školjke, soju. Pacijentima sa dishidrotičnim ekcemom  preporučuje se ako ne potpuna eliminacija, bar smanjenje unosa navedenih namirnica.

Moguće da mnogim ljudima navedene promene u načinu ishrane deluju lako i jednostavno, ali u stvarnosti je to dosta komplikovano i zahteva veliku posvećenost i dosta vremena. Pošto se radi o oboljenju sa velikim brojem uzroka, izazvano kombinacijom velikog broja različitih faktora, ne postoji univerzalan tretman koji bi olakšao simptome svima sa ovim problemom.

Pre nego što uvedete bilo kakvu promenu u vašoj ishrani, neophodno je da znate da ukoliko se radi o detetu koje boluje od ekcema to radite isključivo uz nadzor i konsultacije sa lekarom. Samostalna identifikacija potencijalnih uzroka u ishrani predstavlja najefikasniji model smanjenja mogućnosti nastanka izraženih simptoma.

Vođenje dnevnika ishrane može biti od velike koristi u identifikaciji namirnice koja stvara problem, navođenjem namirnica koje svakodnevno koristitite i vrstu reakcije koja se javlja na koži.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar