VODA OD KOKOSA

Šta je kokosova voda i za šta služi? Kako voda od kokosa utiče na naše zdravlje? Koje su prednosti kokosove vode za naš organizam?

 

Kokosova voda u poslednje vrime postaje sve popularniji napitak među onima koji propagiraju zdrav način života To je voda koja se nalazi u središtu zelenih plodova kokosovog oraha koji sadrže do 400 mililitara vode, i koji su u trenutku branja stari pet do sedam meseci. Ne treba mešati kokosovu vodu sa kokosovim mlekom koje se dobija isključivo iz zrelih plodova i u čijem sastavu masti i proteini učestvuju sa oko 50 odsto, tako da je znatno kaloričnije. Kokosova voda ima svega 20 kalorija na 100 mililitara. Ovaj prirodno osvežavajući napitak od kokosove vode ima specifičan sladunjavo gorkasti ukus koji podseća na ukus oraha.

Kokosov orah i Kokosova voda i zdravlje - korišćenje kokosove vode

Iako u njenom sastavu voda učestvuje sa 95%, ona sadrži značajne hranljive sastojke, kao što su minerali, vitamini, ugljeni hidrati, aminokiseline i biljni hormoni. Izuzetno je bogata vitaminom B koji je izvor energije i koji hrani naš nervi sistem. U 100 mililitara kokosove vode sadržano je čak 295 miligrama kalijuma, tako da jedna čaša ove magične vode ima ovog minerala neophodnog za pravilan rad srca i mišića, skoro kao jedna banana.

Osim što je bogata vitaminom C i B sadrži i magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe i fosfor, koji pomažu u poboljšanju fizičkih osobina i obnavljanju energije. Ova neobična voda takođe je izvor mikroelemenata poput cinka, selena i antioksidanata koji štite od slobodnih radikala čije prisustvo u organizmu izaziva biohemijske i funkcionalne poremećaje. Osim što je izuzetno  bogata proteinima, a njen sastav je vrlo sličan plazmi, prirodnoj tečnosti koja cirkuliše našim telom i koja se često u medicini koristi umesto transfuzije.

Kako kokosova voda utiče na zdravlje?

Ovaj blagotvorni napitak stručnjaci preporučuju za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, jer je po molekularnom sastavu sličan krvnoj plazmiBorba protiv bora, viška kilograma ili nedostatka energije nije teška ako vam je saveznik kokosova voda, tvrde indijski  naučnici sa Univerziteta u Nju Delhiju. Skoro čudotvorni napitak moć duguje molekularnom sastavu sličnom krvnoj plazmi. Brojne su koristi ovog napitka skrivenog u zelenom plodu kokosa.

Hidrirajuća i prepuna korisnih sastojaka, blagotvorno je sredstvo u prevenciji mnogih zdravstvenih tegoba. Brojne studije pokazale su da kokosova voda ima antivirusna, antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidantna svojstva koja su dragocena u borbi protiv mnogih bolesti. Kokosova voda je potpuno prirodni napitak koji nam pomaže i u rehidrataciji organizma, jer sadrži pet esencijalnih elektorlita neophodnih za regulaciju telesne temperature.

Kokosova voda ima brojne blagodeti za naše zdravlje:

  • Kompatibilna je sa ljudskom krvlju: Pošto je veoma slična sa ljudskom krvnom plazmom, kokosova voda se može koristiti u posebnim okolnostima. To podrazumeva njenu upotrebu intravenoznim putem kada je pacijentu hitno potrebna hidratacija organizma, a nije moguće pronaći slani rastvor. Stoga nije neuobičajeno da se u siromašnim zemljama ona koristi upravo u te svrhe, a tokom Drugog svetskog rata mnogi ranjenici američke vojske spašeni su upravo zahvaljujući tom prirodnom napitku.
  • Usporava starenje zahvaljujući prisustvu biljnih hormona – citokinina. Madona je jedna od oduševljenih potrošačica kokosove vode i tvrdi da pomlađuje, a istraživanja su pokazala da antioksidansi i citokinini kojima obiluje zaista imaju uticaj na ublažavanje starenja kože. Posebno su efikasni i kad je blokiranje kancerogenih ćelija u pitanju, pa samim tim provereno štite organizam i podmlađuju ga.
  • Pospešuje detoksikaciju organizma uz pomoć prisutnih antioksidanata. Ona obiluje enzimima i antioksidansima koji uklanjaju toksine iz creva i krvotoka, a samim tim sprečava i brojne bolesti koje ove štetne materije mogu da prouzrokuju. To je izvrstan niskokalorični osvežavajući napitak koji deluje kao prirodni pročistač jer na sebe veže otrove, čisti probavni sistem, te podstiče izlučivanje otrova iz organizma.
  • Povoljno deluje na nervi sistem zbog visokog sadržaja vitamina B kompleks.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

  • Olakšava probavu  i varenje: Zbog velikog sadržaja bioenzima i vlakana pomaže probavu, a može se konzumirati i u borbi protiv stomačnog gripa, zatvora ili crevnih parazit Kokosova voda je dobra za varenje, zbog visokog nivoa vlakana sadržanih u njemu.  Podstiče probavu i izvrsna je pomoć kod ‘lenjih creva’. Ona pomaže u prevenciji opstipacije, a ujedno blago povećava lučenje želudačne kiseline. Samim tim, podstiče se varenje hrane i stimuliše brže pražnjenje creva.
  • Brine o kardiovaskularnom zdravlju. Kao srčani tonik, kokosova voda jača srce, smanjuje nivo lošeg holesterola i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Zbog velike količine kalijuma, neutrališe stimulativni učinak natrijuma i na taj način pomaže u sprečavanju moždanog i srčanog udara
  • Poboljšava imunitet zahvaljujući prisustvu laurinske kiseline koja ima antivirusna, antibakterijska i antimikotska svojstva. Kada koristite kokosovu vodu ojačaćete vaš imuni sistem, tako da ćete eliminisati bakterije koje uzrokuju infekcije urinarnog trakta, gonoreju, bolesti desni i viruse koji uzrokuju prehladu, zarazne bolesti i tifusnu groznicu.
  • Blagotvorno deluje na urinarni trakt. Zbog diuretskog svojstva povoljno utiče na rad bubrega i sprečava stvaranje kamena. U jednoj studiji obavljenoj na Filipinima pacijentima sa kamenom u bubregu u toku dve nedelje davana je kokosova voda. Većina njih izbegla je hirurški zahvat, jer se kamen značajno smanjio. U nekim slučajevima pomaže i da se razbije kamen u bubregu. Kokosova voda pomaže da se očisti urinarni trakt i bešika. Ukloniće toksine iz tela i razbiti kamen u bubregu.
  • Pomaže u regulisanju krvnog pritiska dovodeći elektolite u ravnotežu. U mnogim slučajevima, nesrazmeran nivo elektrolita u organizmu rezultira porastom krvnog pritiska. Ova pojava može da bude opasna po vaše zdravlje, jer predstavlja veliko opterećenje za srce i krvne sudove. Pošto voda od kokosa sadrži kalijum i natrijum, veoma lako balansira nivo elektrolita, pa vas samim tim snižava krvni pritisak i čuva od srčanog i moždanog udara.
  • Reguliše nivo PH u organizmu. Kiselost organizma može da izazove razvoj mnogih hroničnih bolesti. Kokosova voda pomaže da se eliminiše višak kiselina iz organizma čime se reguliše nivo Ph u telu i poboljšava zdravlje.
  • Pomaže pri mršavljenju: Nivo masti u kokosovoj vodi je izuzetno nizak, jer se dobija od oraha koji su mladi i zeleni. Stoga, nju bez bojazni mogu konzumirati čak i oni koji se pridržavaju neke od dijeta. Ono što je veliki plus ovog pića jeste to što stvara osećaj sitosti, pa nećete imati napade gladi niti ćete imati potrebe za prejedanjem. Takođe, kokosova voda pomaže kod mršavljenja jer može zameniti druga visokokalorična i gazirana pića.
  • Povećava hidrataciju organizma : Kao prirodni izotonik pomaže brzu nadoknadu tešnosti nakon napornog rada ili sportskih aktivnosti koje izazivaju prekomerno znojenje. Tokom ovih aktivnosti ljudski organizam gubi brojne minerale i tečnost, a kokosova voda je idealan izbor za hidrataciju, jer sadrži velike količine kalijuma, uz malo prirodnih šećera.
  • Kod hroničnog umora, kokos voda će povećati vašu energiju. Trebalo bi da pijete 40 do 50 ml dnevno. Posle nekoliko iscrpljujućih fizičkih aktivnosti, možete popiti ovu vodu i vaša energija će biti obnovljena.
  • Kada pijete kokosovu vodu, hormoni štitne žlezde se lakše proizvode, što dovodi do jačanja organizma, podiže nivo energije i ubrzava metabolizam.
  • Oni koji paze na svoj izgled tvrde da je kokosova voda prava riznica lepote .Ona je ‘beauty napitak’, voda života, eliksir mladosti jer ima antiageing učinak, revitalizira kožu. Za one koji se bezuspešno bore protiv akni, bubuljica, mitisera i fleka kokosova voda  je fenomenalan izbor, jer njena topikalna primena podstiče dubinsko čišćenje kože i pora.  Uz hidraciju kokosova voda eliminiše i višak sebuma, pa se ekstrakt kokosa vrlo često dodaje kozmetičkim proizvodima poput krema, šampona i losiona za telo. Kokosova voda će očistiti i okrepiti kožu i najvažnije, neće zatvoriti pore. Ako imate  kosu, koja  je slaba, sklona oštećivanju i opadanju, zaobiđite sve skupe preparate koji su puni hemijskih dodataka. Vašim vlasima je potreban prirodni tretman koji će je oporaviti i vratiti u normalu. Kokosova voda za kosu podstiče cirkulaciju krvi kroz skalp, čime se koren dlake hrani svim potrebnim nutritijentima. Osim toga, folikul će stvarati jaču i čvršću dlaku, čime se postiže efekat gušće kose na potpuno prirodan način. Da biste to postigli, svakodnevno masirajte kožu glave kokosovom vodom, pri čemu ne morate da je ispirate.
  • Najbolji lek protiv mamurluka: Sprečava i leči mamurluk. Ako pijejete alkohol tokom noći, najverovatnije ćete imati glavobolju ujutru.  Kokosova voda će sprečiti glavobolju, nadoknaditi izgubljenu tečnost i tako ćete prevazići  mučninu koja je često povezana sa mamurlukom. Samo dve čaše ovog pića će vas razbuditi, hidriraće vaš organizam i smiriti nadražen želudac.

Golden Sweden Bitter i gljiva Čaga

Budući da ima vrlo malo kalorija, a mnogo elektrolita rekreativni i profesionalni sportisti redovno  je koriste kao zamenu za izotoničke napitke. Kokosova voda predstavlja idealan napitak za sportiste, jer je prirodan, zdrav izvor hidratacije, energije i povećava izdržljivost. Mnogi nutricionisti preporučuju konzumaciju kokosove vode svaki dan, ali bez preterivanja jer velike količine mogu imati laksativni učinak. Kokosova voda se savetuje u svim detoksikacijskim dijetama, a osobito u vreme posta.

Kokosovu vodu mogu piti deca i odrasli jer će kod svih imati blagotvoran učinak na zdravlje što će se najbrže videti na koži. Ovo piće je bezbedno za sve ljude, bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje. Kokosova voda nema baš lep ukus, radi boljeg ukusa može se dodati koja kriška limuna, list nane ili kolut krastavca.

Iako je kokosova voda odličan napitak za naše zdravlje, i sadrži 95% obične vode, ne treba smetnuti s uma da je zaslađena, upozoravaju stručnjaci. Dakle, ne možemo popiti 1,5 litara kokosove vode kao da je reč o običnoj vodi. Izuzetno mineralizovana, ne preporučuje se u velikoj količini i zbog prisustva kalijuma. Kalijum je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, ali ne smijemo ni preterati sa ovim mineralom, jer to može izazvati kardiovaskularne smetnje. Preporuka stručnjaka je piti jednu do dve čaše kokosove vode dnevno, naizmenično sa običnom vodom.

Jedino se skreće pažnja osobama koje piju lekove za krvni pritisak da se posavetuju sa svojim lekarom, jer može dodatno da pojača njihovo dejstvo.

Milan Popović