DOKUMENTARAC O IZRABLJIVANJU MALIŠANA

Filmsko ostvarenje „Nevidljive ruke“ posvećeno je mališanima koji teško rade u ropstvu modernog kapitalizma, a koji su zapravo nevidljivi za one koji ih eksploatišu, kao i za one kojima je njihova roba upućena.

 

Deca od pet godina žrtve su trgovinom ljudi ili rade za kompanije koje snabdevaju pojedine najpoznatije brendove, a koji pri tome iskazuju „namerno neznanje“ o tom problemu, kaže rediteljka filma „Nevidljive ruke“ Šrejsi Tendon.

nevidljive ruke

Ostvarenje je posvećeno deci koja rade u modernom ropstvu na plantažama kakaoa u Gani, u fabrikama aksesoara u Indiji ili na duvanskim poljima u SAD.

Kako je Tendonova rekla uoči premijere filma u Njujorku, velike firme znaju da je reč o velikom problemu, ali isto tako znaju da njegovo rešavanje iziskuje veliki trošak, zbog čega se i prave da ne postoji.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada, više od 150 miliona dece radilo je širom sveta 2017. godine, dok UN saopštava da su klimatske katastrofe i sukobi primorali milione dece na rad.

Šrejsi Tendon je navela da je prosečna starost dece sa kojima je razgovarala dok je pravila film bila 12 godina, a da je najmlađa devojčica koja je radila na plantaži duvana u Indoneziji imala četiri ili pet godina.

Rediteljka ističe da su deca u mnogim slučajevima izložena gorim uslovima nego odrasli, jer bi obezbeđivanje bezbednosne opreme u njihovoj veličini predstavljalo prećutno priznanje da oni čine radnu snagu.

Mnogi od njih trpe i seksulano zlostavljanje od odraslih koji ih kontrolišu.

„Ako deca dobro rade ona su seksualno zlostavljana i to im je nagrada, a ako urade nešto loše bivaju pretučena, kažnjena i seksualno zlostavljana“, ističe Tendonova.

U međuvremenu, veliki brendovi ne pružaju dovoljno napora da iskorene dečji rad iz svojih složenih lanaca snabdevanja jer smatraju da je to previše teško i skupo, tvrdi rediteljka.

„Oni se takmiče na globalnom tržištu i ako želite da držite niske troškove, a visok profit gledate da izbegnete ovakve stvari“, zaključila je Tendonova.

Pogledajte zvanični trejler za ovaj film u VIDEO prilogu!

Izvor: Tanjug