NJOKE U SOSU OD KOPRIVA

Svako ko voli spanać ili blitvu, a nije probao jelo sa koprivom, sasvim sigurno će zavoleti i ovaj neobični zeleniš. Njoke u sosu od kopriva su specijalitet koji se u potpunosti pravi u sopstvenoj režiji, tako da je sve u ovom receptu „domaće“.

njoke u sosu od kopriva

Sastojci:

400 grama kopriva
4 paradajza
peršun
100 grama prezle
15 maaslina punjenih paprikama
1 jaje
300 mililitara mleka
5 kašika brašna
pola kašike bosiljka
pola kašike origana
200 grama starog integralnog hleba
50 grama rendanog parmezana
3 češnja belog luka
2 kašike mešavine začina
1 kašika zrna kapara
3 grančice mirođije
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Zagrejanu vodu u šerpi na šporetu posolimo i stavimo koprive da se obare. Hleb kidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo mlekom. U sud za mućenje stavimo bosiljak, parmezan, jaje, isceđen hleb, mešavinu začina, posolimo, pobiberimo i izmutimo sastojke mikserom. Dodamo brašno, prezlu i smesu produžimo da mesimo rukom. Na nabrašnjenoj radnoj površini premesimo testo rukom. Od testa napravimo duguljastu formu koju isečemo nakoso i formiramo njoke. Na njoke nanesemo brašno i promešamo.

Obarene koprive procedimo, a zatim sitno isečemo. Paradajz oljuštimo i isečemo na kocke. Na zagrejanom ulju, u tiganju, pržimo isečen beli luk, dodamo isečene koprive, paradajz, posolimo, pobiberimo, dodamo mešavinu začina, masline isečene na krugove, sitno isečen peršun i mirođiju, origano i zrna kapara. Promešamo. Zagrejanu vodu u šerpi na šporetu posolimo, dodamo ulja i stavimo njoke da se kuvaju.

Kad njoke isplivaju na površinu vadimo ih rešetkastom kašikom i stavimo na činiju. Tiganj sklonimo sa šporeta. Sos od kopriva serviramo na činiju, na sos nanesemo njoke, a na njih preostali sos.

Prijatno!