POVLASTICE XXI VEKA

Vremena su se promenila toliko da je uznapredovala tehnologija doprinela i brojnim promenama u drugim granama. To je, podrazumeva se, dohvatilo i medicinu.

 

Stomatologija se, moglo bi se reći, najviše razvila u XX i XXI veku.

Imajući u vidu da su svi prethodni vekovi stomatologiju posmatrali maltene kao frizeraj, možemo izvesti zaključak da su današnje stomatološke ordinacije i te kako odmakle od onih sa kraja XIX veka. U tom kontekstu možemo da govorimo o brojnim benefitima današnje medicine i stomatologije. Stomatološke ordinacije nude pregršt usluga, o kojima ćemo reći ponešto. Trend zdravlja, čini se, nekako raste, pa se mnogi ljudi radije odlučuju za preventivne preglede nego za saniranje posledica. A šta sve nude stomatološke radnje, čitajmo u nastavku.

Zubni implanti – novo doba

Nekada je svet stajao onda kada iz vilice nestanu zubi. Danas, naprotiv, ima bezbroj mogućnosti za nadoknadu zuba koji fali. Zubi koji u vilici nedostaju mogu se, između ostalog, ugraditi i putem implantiranja. To je postupak koji u vilicu ubacuje  novi zub tako što se postavlja ležište koje imitira koren zuba. Na ovaj zub se kasnije mogu nadovezivati mostovi, proteze, a uz dobro održavanje, takav implant može doveka biti u vilici.

Fasete

Još jedan od načina za rekonstrukciju zuba u savremenoj protetici jeste faseta. Fasete su posebne navlake za zube koje se mogu praviti od  kompozitnih materijala, kao i od keramike. Kompozitne fasete su navlake koje se modeluju u ustima, dok se keramičke izrađuju van, pa se ugrađuju na zubne osnove. I jedne i druge fasete su trajne, a mogu imati estetsku funkciju, ili medicinsku funkciju kako bi sprečile dalje propadanje zuba.

Snimci – prednost savremenosti

Iako je rendgen izmišljen poprilično davno, novo doba donelo je i brojne mogućnosti za detaljno praćenje stanja u ustima. Tako su, primera radi osim klasičnog rendgenskog snimka danas dostupni i 3D ortopani, koji predstavljaju odličan način da se sagleda stanje u ustima kada je potrebno ugraditi zub ili vaditi urasle umnjake. 2d i 3d snimci su od suštinske važnosti savremene stomatologije.

Šta je to dentalni turizam?

Ponekad se događa da stomatološke ordinacije svojim klijentima iz drugih gradova ili inostranstva nude mogućnost da o jednom trošku poprave zube i uživaju u turističkoj ponudi grada u kojem se ordinacija nalazi. Mnoge ordinacije se odlučuju da klijentima ponude smeštaj, prevoz, turističkog vodiča, taxi kroz grad, lokalni broj telefona i slično, kako bi privukli ljude iz inostranstva da po povoljnim cenama dobiju izuzetnu stomatološku uslugu.

Dentalni turizam je grana zdravstvenog turizma koji je u Srbiji tek u povoju, ali mu se smeši odlična budućnost, sudeći po kvalitetu lekara.

Dentalna hirurgija

Pojedine ordinacije imaju mogućnost da rešavaju i vaše oralne probleme koji iziskuju hirurški tretman. Urasli i impaktirani zubi, ciste na zubu, ali i problemi sa karijesom i većim kvarovima, nekada se rešavaju samo hirurškim putem. Srbija važi za zemlju dobrih stomatologa, a hirurzi pokazuju maestralne bravure kada je potrebno rešiti stanje u ustima. Bilo da je u pitanju obična bilo da je estetska hirurgija, zubne ordinacije u Beogradu i širom Srbije nude spas i rešavaju probleme.