KRALJEV POKLON

Ugarski kralj Žigmund poklonio je engleskom kralju Henriju petom bogato ukrašeno sedlo sa natpisima i likovnim prikazom Reda Zmaja.

 

Od svog bogatstva londonskog Tauera, preko kraljičinog krunskog dragog kamenja, pa do luksuznih oklopa, oduvek je najviše pažnje privlačilo jedno sedlo. U pitanju je poklon ugarskog kralja Žigmunda (ili Sigismunda) Luksemburškog, engleskom kralju Henriju V, 1416. godine prilikom državne posete Engleskoj.

sedlo vitezova

U to vreme, engleski kralj, posle pobede u čuvenoj bici kod Ažinkura, u kojoj je uz pomoć svojih velških strelaca do nogu potukao Francuze, važio je za jednog od najmoćnijih kraljeva Evrope.

Žigmund je želeo da napravi hrišćanski savez za Henrijem, u pokušaju da spreče otomanska osvajanja Evrope. Henri je odlikovao Žigmunda Ordenom Podvezice, a Žigmund je odlikovao Henrija Ordenom Zmaja.

U to ime mu je poklonio i bogato ukrašeno sedlo sa natpisima i likovnim prikazima koji su se odnosili na Red Zmaja.

Interesantno je da se danas jedno veoma slično sedlo, po izradi i elementima, nalazi u muzeju u Budimpešti i da se vodi kao moguće sedlo Žigmunda Luksemburškog.

Još više je zanimljivo da se ovo sedlo u mađarskim atribucijama vodi kao sedlo Mikloš (Miloš) Janković!

Naravno, današnji zapadni izvori kao viteza Reda Zmaja najradije pominju Vlada Tepeša – grofa Drakulu, koji se Redu priključio kasnije, ali despota Stefana Lazarevića apsolutno niko ne pominje.

Nije neumesno uzeti slobodu i pretpostaviti da je i despot Stefan, kao jedan od prvih vitezova Reda Zmaja imao neko slično sedlo. Njegova sudbina u istorijskim metežima, na žalost nije nam poznata, da li je završilo u Topkapiju u Carigradu, gde je i Voždova glava, ili negde drugde, ili je pak netragom nestalo. Ono što je do nas, to je da se ovoga barem setimo.