SLATKE LAZANJE

O slanim lazanjama sve već znamo i one spadaju u sam vrh omiljenih jela italijanske kuhinje. Međutim, i slatke lazanje imaju svoju čar, posebno ako su napravljene s crvenim sočnim voćem kao što su višnje i jagode.

slatke lazanje

Sastojci:

6 svežih lazanja
250 mililitara mleka
1 prašak za puding od vanile
250 mililitara slatke pavlake
3 kašike šećera
2 jaja
200 grama višanja bez koštice
200 grama jagoda
50 grama seckanih badema

ZA PRELIV:
1 prašak za puding od vanile
500 mililitara soka od višanja
1 kesica cimeta
1 limun

Način pripreme:

U sud sa praškom za puding sipamo malo mleka i promešamo žicom za mućenje. Preostalo mleko sipamo u šerpu, dodamo slatku pavlaku, šećer i stavimo na šporet. Neprekidno mešajući u provrelo mleko sipamo razmekšani puding. Kada puding dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta.

U sud polupamo jaja i izmutimo žicom. Neprekidno mešajući u šerpu sa pudingom dodamo izmućena jaja. Stavimo šerpu na šporet. Kada smesa provri sklonimo šerpu sa šporeta. Višnje i jagode isečemo na parčad.

Tepsiju premažemo puterom. U tepsiju nanesemo puding. Na puding stavimo dve lazanje. Na lazanje nanesemo voće, a na voće puding. Prekrijemo lazanjama. Nanesemo voće. Na voće nanesemo preostali puding. Nanesemo seckamo bademe. Pečemo 35 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo preliv tako što u sud sa praškom od vanile sipamo malo soka od višanja i promešamo žicom. Preostali sok sipamo u šerpu na šporetu. Dodamo cimet i sitno izrendanu koru limuna. Neprekidno mešajući u provreli sok sipamo razmekšani puding.

Kada puding dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu. Sečemo lazanje na parčiće i stavimo na tanjir za posluživanje. Ohlađenim prelivom punimo kuvarski špric i ukrasimo lazanje, pa dekoraciju završimo sa nekoliko celih jagoda.

Prijatno!