PRESUDNA BITKA

Kako je proboj Solunskog fronta uticao na zemlje izvan granica Balkana i zašto je bitan za okončanje Prvog svetskog rata? „Solun do pobede“ je dokumentarni film koji odgovara na ovo pitanje i mnoga druga.

 

Novinar Loran Ruj ekskluzivno predstavlja političke igre koji su se vodile iza kulisa u Parizu, Londonu i Rimu. Zašto su saveznici na Solunskom frontu imali suprotstavljene interese?

solun do pobede

Dugo nisam odgledao ovako dobar dokumentarni film na temu Prvog svetskog rata i Solunskog fronta. Ogromna preporuka.

Film koji je napravio francuski novinar koji zivi i radi u Srbiji, Laurent Rouy (Loran Ruj), na srpskom jeziku, ne samo da vodi gledaoce na davno bojiste Solunskog fronta danas, u stare rovove i napustene bunkere, kojih i dalje ima kao da se bitke Solunskog fronta nisu vodile pre sto godina, vec daje jedinstven francuski pogled na stanje na Solunskom frontu.

Gledaoci ce videti sa koliko zara je socijalista Klemanso u Francuskoj radio protiv generala Saraja koji je uspostavio front i vratio Srbe u zivot, i shvatice nijanse u francuskom pogledu na Srbe i njihov rat, jos od 1915. godine.

Takodje, film prikazuje uloge drugih Saveznika na Solunu, posebno epizodu u kojoj su Irci u sastavu britanske vojske napadali Bugare u jesen 1915. a koji su zurili da se zariju u ledja Srbima u povlacenju, kao i italijansku ulogu na frontu prema Albaniji, i mnoge druge zanimljive cinjenice.

Meni je poseban utisak ostavila kuca u jednom makedonskom selu koja je i danas pokrivena metalnom oplatom sa bunkera, i dalje izresetanom nemackim i bugarskim gelerima, cineci tako jedan minijaturni deo Solunskog fronta jos uvek zivim…

Sa FB profila Baneta Gajića