NIJE OGORČEN NA SRBE

Mladi Egipćanin Erkan Gahrami (24) platio je divljem taksisti skoro 15.000 dinara za prevoz od aerodroma „Nikola Tesla“ do beogradske autobuske stanice. Iako je shvatio da je prevaren kaže da mu nije žao para, jer nije zakasnio na proslavu Svete Petke, krsnu slavu niške porodice Đorđević na koju je potegao čak iz Kaira.

 

Gahrami je u Niš stigao zahvaljujući prijateljstvu sa Nađom Đorđević koju je upoznao u Maroku gde su oboje boravili na razmeni studenata. Usledio je dogovor da se vide u Srbiji koji je umalo propao jer je Gahramiju uskraćena viza.

mladi egipćanin

– Kada sam čuo da nisam dobio vizu, rasplakao sam se. Zahvaljujući angažovanju Nađinih roditelja, ipak sam uspeo da dobijem zeleno svetlo da dođem u Srbiju. Baš zbog toga, što se sve dešavalo u zadnjem trenutku, postao sam žrtva tog taksiste. Putovao sam 12 sati, promenio dva aviona do Beograda i angažovao prvog taksistu sve u strahu da ne zakasnim na slavu – priča Gahrami.

ŠOKIRAO SAM SE KADA SAM VIDEO RAČUN

Kaže da nije strahovao da će biti prevaren jer je taksista bio u zgradi aerodroma i imao oko vrata lentu sa navodnom taksi legitimacijom.

– Pitao sam ga koliko bi mi naplatio vožnju od Beograda do Niša, a on mi je kazao da bi me to koštalo dva i po evra po kilometru. Učinilo mi se preskupo pa sam mu zatražio da me odveze do autobuske stanice. Kako mi je kazao da ne prima evre ni karticu, otišao sam do aparata da razmenim novac. Rekao mi je da podignem 15.000 dinara, jer će mi toliko para trebati da mu platim – priča Erkan Gahrami.

POŽURIVAO ME JE, GOVOREĆI DA ĆE MI POBEĆI AUTOBUS

– Odmah sam dinare konvertovao u egipatsku valutu i video da je previše, ali me je on požurivao ističući da će mi pobeći autobus ako odmah ne krenemo. Govorio je da nemam razloga da sumnjam u njega i da će mi dati račun. Kazao sam mu da sam Egipćanin, da sam prvi put u Srbiji i nadao sam se da to neće zloupotrebiti, ali, nažalost, desilo se suprotno. Šokirao sam se kada mi je ispostavio 14.849 dinara za tu vožnju, ali nisam imao izbora nego da mu platim. Na stanicu sam stigao sa 500 dinara u džepu pa sam opet morao da menjam pare da bih platio autobusku kartu do Niša – prepričava Gahrami svoj doživljaj u srpskoj prestonici.

MOGLO DA SE DESI BILO GDE

Mladi Egipćanin posle svega nije ogorčen zbog ružnog iskustva sa srpskim taksistom.

– To je moglo da se desi u bilo kojoj zemlji, doduše ovo mi se zaista prvi put dogodilo mada sam dosta putovao. Hteo sam da iznenadim svoje domaćine koji su mi se nudili da mi organizuju prevoz i to sam skupo platio – kroz smeh priča Erkan.

Kaže da je oduševljen Srbijom, posebno običajima na srpskoj slavi.

– Mnogo mi je drago što sam bio deo toga, tako je bilo prijatno, porodica, prijatelji okupljeni oko stola. Tako su lepu svečanost napravili – opisuje Egipćanin boravak kod svojih domaćina.

Dodaje da ga je Srbija oborila s nogu jer je toliko različita od Egipta.

– U mojoj zemlji ima mnogo lepih mesta, ali ni blizu tako divne prirode. Bio sam u Đavoljoj varoši, oduševljen sam tim mestom, samo mi je bilo čudno što uopšte nije bilo ljudi niti su radili restorani. Odlučio sam da kada se sledeći put vratim, napravim promotivni film o Srbiji, a posebno o Đavoljoj varoši. To sam već radio za egipatsko Ministarstvo turizma, snimio sam celu seriju kratkih filmova o Rusiji – priča Erkan, koji je po profesiji grafički dizajn.

Kaže i da se nada da će sledeći put lakše doći u Srbiju.

– Imam izuzetnu želju da se ovde vratim. Đorđevići su me prihvatili kao svoga, već ih doživljavam kao drugu porodicu i želim da se naše prijateljstvo nastavi – zaključuje Egipćanin.

Izvor: Telegraf.rs