SAVEZNIK SVAKOG OD NAS

Možda na prvu loptu priča o toalet papiru zvuči besmisleno ili čak trivijalno. Nego, ako znamo da bez ovog proizvoda civilizacije gotovo više niko ne može zamisliti život, zbog čega bi onda on postajao podrazumevana vrednost, pa čak i nekakav lagani tabu?

 

Kao da niko makar jednom dnevno nema blisku susret sa tim materijalom. Šalu na stranu, šta mi zapravo znamo o toalet papiru i njegovoj proizvodnji. Pa, gotovo ništa.

Kada je nastao toalet papir?

Ovo je pitanje koje će se sigurno nametnuti kada je proizvodnja toalet papira u pitanju. Iako smatramo da je toalet papir nastao veoma davno, odgovor nas opovrgava. Naime, toalet papir je veoma nov, i može se svrstati u proizvod koji ima relativno kratku istoriju modernog sveta.

Nastanak papira

Valjalo bi najpre pomenuti činjenicu da se u drugom veku pre Hrista, u Kini, pojavio materijal koji je bio poznat kao papir. Iako postoje nagađanja, ne može se reći da postoje dokazi da je ovaj materijal korišćen i za završetak vršenja nužde. No, već  šestom veku Hristove ere, u Kini se koristilo nešto što je nalikovalo današnjem toalet papiru.

Prvi istinski toalet papir

Moglo bi se reći da je prvi moderni toalet papr nastao 1391. godine, jer je tada napravljen namenski za kinesku vladarsku porodicu. Svaki papirić bio je parfemisan, i i te kako je ličio na ono što danas zovemo papirom. U kasnom petnaestom veku, ovakav papir bio je popularan svud po svetu, ali je predstavljao luksuz. Ostatak ljudi, razume se, snalazio se sa prirodnim materijalima.

Prvo komercijalno pakovanje

Više je nego zanimljiva priča o Jozefu Gejetiju koji je napravio prvo pakovanje toalet papira za široku upotrebu. Ovo je uradio 1857. godine, a on je kasnije osnovao i Gayetty firmu koja je proizvodila toalet papir u Nju Džersiju, kao i poznatu „Terapeutski papir“ firmu.

Tomas Sejmur, Edvard Irvin i Clarens Vud Skot počeli su sa prodavanjem toalet papira u Filadelfiji, 1867 i 1879.  Dug je put bio kroz devetnaesti i dvadeseti vek, a danas je proizvodnja toalet papira postala biznis rasprostranjen širom čitave planete.

Celuloza i odgovornost

Iako se danas dobrim papirima smatraju oni koji su mekani i bogati celulozom, savremeno doba svedoči i o tome da smo prirodne resurse maksimalno iscrpli i da smo postali veoma neodgovorni prema prirodi. Zbog toga ne iznenađuje činjenica da je sve veća kritika proizvodne industrije toalet papira. Tako na primer čuvari prirode zalažu se za sintetičke materijale i korišćenje recikliranog papira. Sa druge strane proizvođači toalet papira, katkad insistiraju na kvalitetu nudeći što više celuloze. Na vama je da sami odlučite kako ćete se ophoditi, ali nikako ne treba srkajnuti sa uma da u pojedinim društvima još uvek ljudi koriste lišće za brisanje nakon nužde.

Stoga, čak i kada u prodavnici trošite gomilu novca na toalet papir, porazmislite o prirodi, pa možda nekad i pakovanje belog papira zamenite onim manjeg kvaliteta. Makar ćete simbolično očuvati prirodu, a njoj će to i te kako značiti, da vam svojom darežljivošću vrati onda kada vam je to najpotrebnije.