AUTO INŽENJERING

Srpsko ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija trenutno radi na pripremi projekta „automobil bez vozača“. To je omogućeno zahvaljujući 5G mreži za koju se Srbija već godinama priprema.

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija trenutno radi na pripremi projekta za kretanje automobila bez vozača, a u saradnji sa kolegama iz Grčke i Bugarske, i to je upravo ono što nam omogućava 5G mreža za koju se Srbija već godinama priprema, izjavila je pomoćnica ministra Irini Reljin.

automobil bez vozača

Na otvaranju 26. telekomunikacionog foruma Telfor, Reljin je istakla da očekuje da će se krajem sledeće ili najkasnije početkom 2020. godine u Srbiji obaviti aukcija za spektar 5G sistema.

„Postavlja se pitanje zašto je 5G mreža aktuelna. Zato što 5G mrežom dobijate bezbroj servisa. Evo na primer, Ministarstvo trenutno radi na pripremi jednog projekta za kretanje automobila bez vozača i to u prekograničnom procesu. Mi to radimo sa Bugarskom i Grčkom, jer želimo da se Srbija kao prva zemlja van EU uključi u takve projekte“, rekla je Reljin.

S obzirom da 5G mreža zahteva veću infrastruktru i izgradnju novih baznih stanica u urbanim i ruralnim sredinama, Reljin ističe da Ministarstvo trenutno sa mobilnim operaterima iz Srbije, a pre svega Telenorom, radi merenje koje će pokazati da li ta mreža šteti životnoj sredini.

„Merenje će nam pokazati da li je zaista štetnost 5G sistema i novih sistema toliko velika. Mi mislimo da nije i da ona donosi mnogo koristi našem građanstvu“, podvukla je Reljin.

Ističe da su se merenja priliom dolaska novih sistema uvek radila, te da je to slučaj i sada sa 5G mrežom, koja donosi nove antene i da merenja zbog toga mora biti urađeno precizno.

Reljin navodi da će izgradnja infrastrukture za 5G mrežu početi u ruralnim sredinama, duž auto-puteva. Prema njenim rečima, smanjenje zračenja tih antena opadaju sa kvadratom rastojanja, i dodaje da je opasnost od baznih stanica manja nego opasnost od mobilnih telefona, koja često koristimo pogrešno ili ih dajemo deci.

Na otvaranju 26. Telekomunikacionog foruma Telfor govorio je i direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk koji je istakao da su se proteklih godinu dana desile velike promene kako na domaćem, tako i na globalnom telekomunikacionom tržištu, jer je, kaže, došlo do pomeranja granica između tradicionalnih telekomunikacionih kompanija i ostalih bliskih ili manje bliskih industrija.

Kaže da se to najbolje vidi kroz kupoprodaju aktivnosti u Evropi i Americi, ali i kroz aktivnosti velikih kompanija koje ne pripadaju telekomunikacionoj industriji, kao što su Amazon, Facebook i Google, koje se sve više okušavaju u segmetu video distribucije.

„Sve se to dešava sa ciljem – osvojiti korisnika, posesivno ga čuvati za sebe, zadovoljiti sve njegove potrebe i stvoriti mu sliku da zaista sve što mu je potrebno dobija“, rekao je Ćulibrk.

Ističe da Telekom Srbija, takođe, nije pasivna u tom pogledu, jer je njen cilj, kaže, da očuva i ojača lidersku poziciju. Navodi da je u toku realizacija strateške inicijative „milion plus“ koja podrazumeva dostizanje više od milion korisnika interneta i televizije u narednom periodu, a to, kaže Ćulibrk, kompaniji postavlja zadatak da bude „investiciono agresivnija“.

Najavio je da će do kraja godine Telekom Srbija pustiti u rad i novu platformu za distribuciju televizije putem satelitskih tehnologija.