PLAN I PRIPREMA

Situacija ponekad nagoni na raznolike ideje koje baš nismo planirali kada smo kupovali stan ili gradili kuću. Naime, ne dešava se retko da nam katkad treba soba više ili makar prostorija za ostavu koju nismo prvobitno planirali.

 

Zbog toga je, pre nego što se upustimo u bilo kakve radove, od suštinskog značaja napraviti dobar plan i pripremiti teren za radove. Ukoliko se desi da je ideja takva da od velike dnevne sobe napravite dve manje, pratite sledećih nekoliko koraka.

Pomoći ćemo vam da porazmislite i o drugim idejama i aspektima radova, a do tada pravac najbliže stovarište da promotrite materijale. Stovarišta u Beogradu nude veliku paletu građevinskog materijala, pa ukoliko želite da neki od starih velikih stanova napravite po svojoj meri, eto ideja.

Šta mi je potrebno?

Ukoliko se u nekom trenutku odlučite da od velike dnevne sobe napravite dve, razmislite još jednom. Taj posao nije preterano težak, ali će vam biti potrebno da odvojite nekoliko dana za radove. I da, vaše baškarenje po velikom salonu više neće biti moguće. Nova dnevna soba isprva će izgledati znatno manja nego što zaista jeste. Ako je vaš stav ipak nepokolebljiv onda je dobro promerite sobu i krenite u nabavku. Biće vam potrebni L-profili, knauf, bušilica, šrafilica, glet masa, kreč, valjci, najlon za pokrivanje, i sredstva za čišćenje. Najkraće. Osim toga, svakako će vam biti potreban i majstor koji ume da sa svim ovim barata. To mogu biti priučeni majstori, ali i oni koji sa ovakvim materijalima baš umeju da barataju. Odluka je na vama.

Bušenje zidova

Proces počinje tako što se u zidove treba da ugrade profili koji će nositi knauf ploče. U pitanju su profili koji se šrafe jednostavnim bušenjem hilti bušilicom. To su noseće šine na koje naležu knauf ploče. Zaboravili smo da napomenemo da je poželjno da između dve knauf ploče postavite i staklenu vunu kako bi bila bolja zvučna izolacija. Bušenje zidova i postavljanje šina oduzima najveći deo posla.

Postavljanje tabli

Za postavljanje knaufa potrebno je strpljenje jer je sečenje ploča po meri najdosadniji posao koji vas očekuju. Nakon toga sve je „mačji kašalj“. Postavljanje tabli u noseće šine već dovodi sobu do zadate strukture, pa ste gotovo posao već odradili. Sve drugo što sledi su nijanse koje će vaš boravak učiniti ugodnijim.

Šta posle?

Kada table budu postavljene očekuje vas posao koji se tiče estetiziacije.  Krečenje knauf tabli je gotovo istovetno kao krečenje zidova. Trebalo bi najpre popuniti eventualne rupe na spojevima, a potom okrečiti sve. Za to će vam biti potrebni najloni za pokrivanje parketa ili patosa, dobri valjci i poludisperzija koju možete kombinovati sa bojama.

Kada sve bude gotovo, dobićete dva funkcionalna prostora. Na vama je kako ćete ih opremiti i koju im funkciju dati. Dešavalo se da se mnogi odlučuju za pravljenje spavaće i manje dnevne sobe. Ukoliko novonastala soba igrom slučaja ostane bez prozora, postoji opcija da se na samom knaufu ostavi rupa za prozor, što će vam pomoći oko luftiranja i ventilacije sobe. Knauf je svemoguć. Verujte nam na reč.