MUZIČKI IZBOR EPLOVOG ŠEFA

Poznato je da je jedan od osnivača i glavnih rukovodilaca kompanije „Apple“ bio veoma inteligentan. Stiv Džobs je trenirao mozak, između ostalog, i slušanjem muzike, uz nju se opuštao, razvijao kreativnost i “pročistio” svoj um.

 

Muzika je jedan od sastavnih činilaca života mnogih ljudi, ali za preduzetnike može biti ključni alat za uspeh, piše Inc. Sudeći po rečima doktorke Viktorije Vilijamson iz Londona, studije su pokazale da muzika može da aktivira različite delove mozga.

stiv džobs trenirao mozak

Drugim rečima, različitom vrstom muzike možete „programirati“ svoj mozak da razmišlja na specifičan način.

Stiv Džobs je svojevremeno otkrio svoju listu omiljene muzike. S obzirom na to da je Džobs meditirao kako bi razvio kreativnost, vrlo je verovatno da mu je u te svrhe služila i muzika.

1. „Imagine“ (Džon Lenon)

Džobs je verovao da njegov proizvod može i mora da učini svet boljim mestom, zato ni ne čudi da je inspiraciju potražio u ovom remek-delu.

2. „Hard Headed Woman“ (Ket Stivens)

Ova pesma je verovatno u njemu pokretala lavinu emocija poput podrške i poštovanja koje je osećao prema svojoj ženi Loren Pauel Džobs.

3. „Highway 61 Revisited“ (Bob Dilan)

Ova ironična numera savršeno oslikava humor tokom Džobsove prezentacije njegovih „ludački sjajnih“ proizvoda svetu.

4. „The Goldberg Variations“ (J. S. Bah)

Bah i Džobs su bili poznati po svojoj sposobnosti da postignu gotovo savršenu jednostavnost, čak i kada se bave složenošću melodije ili tehnologije.

5. „Truckin“ (The Grateful Dead)

Kao i većina lidera, Stiv Džobs je često putovao zbog posla. Ova pesma je možda inspirisala Džobsa da ostane kreativan tokom “dugog čudnog puta”.

6. „Late for the Sky“ (Džekson Braun)

Ova balada govori o izgubljenim prilikama i maksimalnom iskorišćavanju onoga što život nudi. Možda je Džobs slušao ovu pesmu kako bi povratio ravnotežu i stvari posmatrao iz drugačije perspektive u teškim trenucima.

7. „Blue in Green“ (Majls Dejvis)

Klasična numera jednog od najvećih džez izvođača je savršena da se vaš um opusti i smiri posle dugog, teškog dana na poslu.

8. „Beast of Burden“ (The Rolling Stones)

I ovo je jedan od klasika iz sveta muzike. Govori o tome da treba da ostanete svoji uprkos pritisku da budete nešto što niste.

9. „Won’t get fooled again“ (The Who)

Džobs je pravio greške u svojoj karijeri, ali nikada nije napravio istu grešku dva puta. Imajući to na umu, možda je ova pesma njegova biznis strategija.

10. „Blowin’ in the Wind“ (Peter, Paul & Mary)

Ako Lenonova pesma „Imagine“ predstavlja svet kakav bi Džobs voleo da bude, onda ga je ova numera svakako podsećala na ono što je ostalo da se uradi.

Izvor: BizLife.rs