STANJE DUŠE

Sveštenik Pavel Gumerov govori o tome gde se nalazi Carstvo Nebesko i kako je ono zapravo sposobnost da osećamo prema Bogu zahvalnost na svemu.

 

Sreća ne zavisi od materijalnih dobara ili uslova života – ona je unutar čoveka, u duši, jer je zapisano u Svetom Pismu da je Carstvo Nebesko u vama. Tako da je to stanje duše, odnosno sposobnost da budemo zahvalni Bogu na svemu.

carstvo nebesko

Svaki dan nam može doneti sreću, samo treba biti sposoban to shvatiti. Jedan sveštenik je savetovao svojoj duhovnoj deci da na kraju dana zapišu pedeset stvari za koje treba da zahvale Bogu jer ako nema nečega radosnog u jednom danu onda ne možemo ni da vodimo normalan život. Aleksandar Solženjicin je pisao o životu čoveka u strogom koncentracionom logoru. Ali ne o strahotama tog logora već o čoveku koji uspevao u svakom danu u logoru da nađe nešto pozitivno i dobro.

On dobija dodatno parče hleba kao hranu, uspeva da nađe sebi posao i da zaradi malo novca, uspeva da izbegne samicu. Tako da u svemu tome nalazi radost, odnosno sreću unutar sebe u tako teškim i tamnim uslovima. Pošto je taj čovek ranije živeo na selu, navikao je da puno radi tako da mu je vreme prolazilo brže dok je radio u logoru, a ni zima nije uticala previše loše na njega jer ga je posao grejao. On je uspevao da vidi dobrotu u svim ljudima oko sebe tako da su mu dani prolazili u radosti.

Jednom je jedan sveštenik otišao da poseti sada upokojenog Starca Nikolaja Gurjanova i ispričao mu o problemima i tugama koje je imao. Otac Nikolaj ga je saslušao i rekao mu da se raduje. A sveštenik je pomislio čemu da se raduje. Ali Starac je nastavio i rekao da treba da se raduje što je rođen, što je kršten, što je u pravoslavnoj veri, i što je još uvek živ! Reči Svetog Apostola su formula za neprestanu sreću, jer On kaže da se treba neprestano moliti i u svemu zahvaljivati Bogu. Na taj način smo stalno sa Bogom i imamo radost života, pa možemo da mu zahvaljujemo na svemu.

Sveti Jovan Zlatousti kaže da ako nam se nešto dobro dogodi treba da hvalimo Boga da bi to dobro uvek ostalo sa nama, a ako nam se nešto loše dogodi treba da ponovo da hvalimo Boga i to loše će nestati. Zbog toga Slava Bogu na svemu!