JEŽ BILJKA

Dobrobiti koje ima čudotvorna lekovita biljka za imunitet – EHINACEA. Najbolja lekovita biljka za imunitet. Nuspojave i dobrobiti biljke

 

Ehinacea, poznata još i kao rudbekija je dobila ime, jer cvet izgleda kao da ima bodlje i latice i izražen središnji deo koji liči na ježa. Ehinacea se koristila tradicionalno u indijanskoj medicine. Indijanci su koristili ehinaceu za lečenje i prevenciju upala disajnih puteva stotinama godina pre dolaska evropskih doseljenika.

Ehinacea je najbolja biljka za imunitet i dobro zdravlje

Početkom 19. veka prihvatili su je i belci i preselili je u Evropu. Početkom prošlog veka bila najprodavanija lekovita biljka u Americi. Njena popularnost u Evropi je porasla otkako su sredinom devedesetih u Nemačkoj sprovedena istraživanja koja su dokazala njenu  efikasnost.

Sa razvojem farmaceutske industrije polako je padala u zaborav, ali je sredinom 30-ih godina prošlog veka, kada su u Evropi potvrđena i prihvaćena njena lekovita svojstva, ponovo vraćena u upotrebu. Pre pojave antibiotika, ehinacea se koristila za lečenje sifilisa, skarletne groznice, tj. šarlaha, difterije, malarije, trovanja krvi.

Danas se najčešće koristi kao sredstvo za jačanje imuniteta. Lekovite materije iz ehinacee stimulišu imunološki sistem da proizvodi više odbrambenih ćelija kako bi se organizam lakše borio s infekcijama.

Kako deluje Ehinacea – biljka za imunitet?

Ehinacea blokira enzime koji omogućavaju prodiranje upornih bakterija poput streptokoka, stafilokoka i pneumokoka u organizam i na taj način sprečava širenje infekcije. Hemijska analiza ove biljke potvrdila je prisustvo jedinjenja zaslužnih za sva njena lekovita svojstva. Najznačajniji su ehinacein B i ehinakozid, koji podstiču stvaranje antitela, i arabinogalaktan, koji podstiče odbrambene ćelije da uništavaju štetne mikroorganizme.

Hemijski sastav ehinacee uključuje polisaharide, glikoproteine, flavonoide, inulin, eterična ulja, vitamin C i alkamide.

Ehinacea može biti dobar način da se izborite sa padom imuniteta. Zanimljivo je da ehinacea ima jednako dejstvo na jačanje imuniteta i kod odraslih, i kod dece. U čak 58 % slučajeva, iskustva kažu da ehinacea funkcioniše kao  odlična  preventiva  koja  sprečava da obolite od prehlade ili gripa. Potvrđeno je da ukoliko uzimate otprilike 10 mg ehinacee po kilogramu telesne težine svakoga dana za manje od dve nedelje vidan je znatan pomak u funkcionisanju imunog sistema. Hemijski sastav ehinacee se razlikuje u zavisnosti od dela biljke. Delovi koji su iznad zemlje (cvet i listovi) od veće su koristi za jačanje imuniteta jer sadrže više polisaharida.

Koren, s druge strane, sadrži više eteričnih ulja, pa se zato biljni preparati češće sastoje od lišća i cvetova ehinacee.

Ehinacea povećava prirodnu odbrambenu sposobnost organizma tako što utiče na povećanje broja T-limfocita i leukocita, kao i na povećanje kapaciteta fagocitoze. Fagocitoza je proces kojim ćelije našeg imunog sistema (makrofage) uništavaju infektivne agense (bakterije) na mestu zapaljenja. Ovaj proces je veoma značajan i to je tzv. nespecifični imuni odgovor.

Nemačka komisija je odobrila oralnu upotrebu ehinacee za lečenje nazeba i infekcija respiratornog sistema. Ehinacea pored toga što pojačava imunitet, skraćuje trajanje i ublažava simptome bolesti. Najbolje je preparate primenjivati pri pojavi prvih simpotma bolesti pa do prestanka svih simptoma, što znači 7-14 dana a nakon toga praviti pauzu. Hemijske supstance koje ova lekovita biljka poseduje uspešno smiruju upale i deluju protiv mikroba i bakterija. Ehinacea jednako dobro deluje i protiv virusnih i protiv bakterijskih infekcija. Ovo može biti naročito korisno za različite probleme disajnih organa, koji često idu ruku pod ruku.

Na primer, zapušen nos i upaljena sluzokoža nosa i sinusa često vodi ka sinusnoj infekciji, a da ne pričamo kakav bol u grlu mogu da izazovu bakterije kada je organizam već načet virusima. Najbolje je, kažu stručnjaci da čim primetite prve simptome prehlade ili gripa, uzimate preparate na bazi ehinacee, i to više puta dnevno. Na primer, ako pijete čaj, ovo više puta dnevno značiće i po nekoliko šoljica na dan, barem 5 dana u nizu.

Kada krenete u aktivnu odbranu organizma ehinaceom, to obično može smanjiti dužinu prehlade i gripa i do 4 dana. Ovo je moguće jer ehinacea uspešno deluje na viruse i bakterije i sprečava bolest da se razvije.

Kapi za imunitet BioImunitet

Ne samo to, već ona utiče i na simptome i ublažava ih, pa vam tako olakšava ova oboljenja koja morate preležati. Prvi simptomi prehlade i gripa na koje treba obratiti pažnju su: kijavica, kašalj, zapušen nos ili nos koji curi, blaga temperature, malaksalost. Kasniji simptomi mogu uključivati i bolove u mišićima, jak kašalj (suvi ili produktivni) i ozbiljniju temperaturu, a ako se bolest zakomplikuje i bronhitis. Ova biljka pročišćava disajne puteve, pa može pomoći i kod drugih oboljenja respiratornog trakta poput astme ili sinutitisa.

Iako ehinacea ima blagotvorna dejstva na ljudski organizam i jača imunitet, treba biti svestan i pojedinih propratnih efekata koje mogu izazvati hemijske supstance iz ehinacee. Ponekad, ehinacea može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su sklone alergijama. Ispoljavaju  se kao blagi osip i ponekad, ako je organizam naročito osetljiv na alergene, može doći i do oticanja jezika i grla i napada gušenja. Još neki sporedni efekti uzimanja ove biljke uključuju i blago peckanje ili utrnulost jezika, ošamućenost, glavobolju, povišenu temperature, bol u stomaku, dijareju, mučnine, povraćanje, bol u zglobovima i mišićima. Ehinaceu treba izbegavati zbog njene jačine i hemijskog sastava ukoliko bolujete od ozbiljnijih bolesti poput tuberkoloze,

leukemije, multiple skleroze, autoimunih bolesti, bolesti jetre ili HIV-a. Pre nego da počnete da uzimate preparate sa ehinaceom, obavezno se konsultujte sa lekarom kako biste bili sigurni da je ova biljka bezbedna za vas. Ovo je naročito važno kada su deca u pitanju, jer su osetljivija, a ehinacea spada u jake biljke sa snažnim efektom na organizam. Takođe, ograničite upotrebu ovih preparata jer se ne smeju koristiti duže od 6-8 nedelja u kontinuitetu. Zbog svog specifičnog hemijskog sastava, može izazvati neželjene reakcije u organizmu ukoliko se koristi predugo bez prestanka.

Ehinacea kapi je preparat, najčešći u upotrebi kada je ehinacea u pitanju. Oralna upotreba ove biljke smatra se najboljom, a kapi možete dodati u mleko, čaj, vodu ili čak med koji je i sam dobar za imunitet. Vrlo često kapi će biti obogaćene vitaminima za imunitet, pre svih vitaminom C. Ove kapi su dosta jake, jer su koncentrovane, pa ih ne treba uzimati na prazan stomak kako ne bi oštetile želudačnu floru. Isto tako, deci ćete davati manju količinu kapi, pogotovo ako se radi o maloj deci. Kapi ehinacee možete uzimati i do tri puta na dan, ali ne duže od 6-8 nedelja jer može imati negativne efekte na organizam ako se predugo koristi.

BioImunitet kapi za imunitet

Ehinacea čaj je još jedan popularan načina na koji se uzima ehinacea. Čaj za imunitet od ehinacee  je naročito bogat vitaminima, a sadrži i kalcijum, gvožđe, natrijum i magnezijumZa pripremu vam je potrebno  kašičica-dve sušene ehinacee po šolji čaja. Sve što treba da uradite je da prelijete biljku ključalom vodom.

Ehinacea se danas nalazi i u brojnim suplementima u formi kapsula i tableta koje jačaju imunitet. Upotreba kapsula i tableta na bazi ove biljke preporučuje se kod prvih simptoma prehlade ili gripa, ali to ne znači da ih ne smete uzimati i pre toga. U principu, bezbedno je da već kada primetite da vam je imunitet oslabljen, pomognete svom organizmu da ojača tako što ćete početi da uzimate ove dodatke ishrani. Na taj način ćete sprečiti da do prehlade i gripa uopšte i dođe. Ehinacea tablete i kapsule se uzimaju uz dosta vode i do 3 puta dnevno u zavisnosti od toga da li ste se već razboleli ili samo želite da ojačate imunitet.

Biljka ehinacea je danas najpopularnija biljka za imunitet, sprecavanje i ublazavanje prehlade, gripa i slicnih oboljenja. Savremena medicina pocela je da upotrebljava ehinaceu 1887. godine pa se u apotekama mogu nabaviti razni proizvodi na bazi ove biljke. Preporucuje seposebno tokom zime kao dobra preventiva protiv gripa.

Ukoliko se ehinacea upotrebljava u kombinaciji sa C vitaminom, naucna ispitivanja pokazuju da smanjuje mogucnost prehlade za cak 85%.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar