GRČKE ĆUFTE SA JANIJOM

Kao uspomenu sa letovanja možete doneti i jelo, što da ne! Tako grčke ćufte sa janijom mirišu na more i palme, ali one veoma lepo mogu da „legnu“ i tokom zime.

grčke ćufte sa janijom

Sastojci:

ZA ĆUFTE:
500 grama mlevenog mesa
1 jaje
1 šargarepa
100 grama pirinča
1 glavica crnog luka
1 kašičica mlevene crvene paprike
peršun

ZA JANIJU:
1,5 kilograma crnog luka
2 paradajza
peršun
2 kašike brašna
pola kašike mlevene crvene paprike
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pripremamo ćufte. U veći sud stavimo sitno isečeni crni luk, sitno izrendanu šargarepu, mleveno meso, sitno isečen peršun, mlevenu crvenu papriku, jaje, opran pirinač, posolimo, pobiberimo i dobro promešamo sastojke.

Mokrim rukama uzimamo od smese, formiramo duguljaste ćufte i pržimo na zagrejanom ulju u tiganju.

Pripremamo janiju tako što u preostaloj masnoći u tiganju pržimo sitno isečen crni luk. Posolimo, pobiberimo, promešamo i ostavimo luk da se dinsta dok ne omekša. Ispržen luk preručimo u keramičku posudu za pečenje. U istom tiganju pržimo paradajz isečen na kocke, posolimo, dodamo sitno isečen peršun, mlevenu crvenu papriku, brašno, 100 mililitara vode i promešamo. Kada tečnost ispari, pobiberimo, posolimo i sadržinu preručimo u posudu. Promešamo sastojke.

U posudu poređamo prethodno ispržene ćufte i sipamo 100 mililitara vode. Pečemo 60 minuta na 200 stepeni. Kašikom vadimo ćufte i u polukrug poređamo na tanjir za serviranje, a do ćufti serviramo janiju. Na svaku ćuftu nanesemo po kašičicu pavlake.

Prijatno!