PROTIV DIGITALNE POTČINJENOSTI

Nova aplikacija Digital Wellbeing na dnevnom nivou sračunava sate i minute provedene na raznim platformama koje posećujemo preko mobilnog.

 

Poznato nam je koliko mobilni telefon predstavlja deo naše svakodnevice i koliko vremena provedemo „čačkajući ga“.

digital wellbeing

Nova aplikacija se zove Digital Wellbeing i može da se preuzme putem Google Play Store. Međutim, ova pogodnost važi samo za one korisnike koji imaju najnovije Google Pixel telefone, ili, neki drugi uređaj iz programa Android One sa Android 9 Pie.

Pored toga, što korisnicima pruža uvid u to koliko su vremena potrošili na aplikacije, Digital Wellbeing, detaljno predočava i druge korisne podatke, kao na primer, koliko je ukupno vremena bio uključen ekran, koliko je notifikacija primljeno, ili, koliko je puta korisnik otključao mobilni telefon. Takođe precizno, čak u minut, može da otkrije koliko je neko proveo vremena gledajući netfliks, jutjub ili, pak, koliko je trajalo dopisivanje putem fejsbuka, vocapa i sličnih aplikacija.

I, ovo nije sve! Kako bi podstakao korisnike na što umereniju upotrebu mobilnih uređaja, pogotovo mlađe generacije, Gugl je ponudio postavljanje vremenskih ograničenja za korišćenje aplikacije. To znači da, nakon isteka naznačenog vremena, aplikaciju nije moguće ponovno pokrenuti, o čemu će korisnika obavestiti Digital Wellbeing porukom na ekranu.

Uz pomenute pogodnosti, Gugl je dodao i opciju Wind Down koja omogućava određivanje od kojih sve aplikacija korisnik želi da prima notifikacije tokom noći, a od kojih ne. Isto tako, Wind Down može da, u određeno vreme, automatski prebaci ekran u crno-beli režim rada.

Pored Gugla, koji je započeo uvođenje funkcija digitalnog zdravlja na svojim servisima kao što su YouTube, Calendar i Google Home, i druge kompanije, poput Epla i Fejsbuka, takođe su razvile, ili razvijaju, slične opcije.