BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

Niste li već bili u prilici da ste morali dvostruko da brinete? Najpre za sebe, a potom i za sve uređaje, predmete i „priključke“ koje nosite sa sobom.

 

Mobilni telefon je u poslednje vreme postao produžetak naše ruke, ali i naše svesti. Ekrani su nam postali svakodnevica, pa izgleda da više gledamo ljude preko ekrana nego u oči. Zato je i potrebno povesti računa o svom, ponekad i najboljem drugu.

Mobilni telefoni jesu potrošna roba, ali ne može se baš reći da se menjaju na svakih mesec dana. Jednostavno nije tako. Načini da se oni pokvare, polome ili da vam naprosto nestanu su brojni. Pokvarene mobilne telefone možete uvek probati da popravite. Servis mobilnih telefona nudi mogućnost otklanjanja brojnih kvarova. Ali da biste predupredili potrebu popravke telefona, predlažemo vam nekoliko načina da se zaštitite od kvara. Kada se kvar već desi, onda je servis, podrazumeva se, najbolje rešenje.

More, regate, zimovanja

Mobilni telefoni su nam danas sušta neophodnost koju osim za pozive, Internet, Instagram, Facebook, koristimo i za fotografisanje. Zato su česta oprema kada god se otisnemo u neku avanturu. Avanture su ponekad praćene i velikom količinom vlage od koje ni sami ne možemo da se odbranimo. Istini za volju, sve je više mobilnih telefona koji su vodootporni, ali i bez toga, postoji mogućnost da telefon spasite od tečnosti. Vodootporne vrećice za mobilne telefone mogu vam spasiti džep od izbijanja stotina evra za novi telefon. Vrećice su pogodne za oko vrata, pa ih možete koristiti i na moru i u čamcu, i na skijanju. Ipak, one nisu svemoćne, pa vam neće pomoći ako sa skija padnete direktno na telefon.

Svemoćni pirinač

Desi li se, kojim slučajem, da ste bili nepažljivi i telefon vam je upao u vodu, nije sve izgubljeno. Dešavalo se, kažu ljudi, da su nekima telefoni upadali i u kafansku čorbu. Toliko smo vezani za taj ekran, da na miru ne umemo ni da jedemo. Najvažnije je najpre skloniti bateriju, a telefon rastaviti i ostaviti da se suši. Pirinač odlično upija vlagu, pa je ostavljanje telefona u šolju sa pirinčem rešenje da iz njega izvučete vlagu. Ipak, kao i sa zdravljem, i telefone treba kod lekara. Njihovog, naravno. Servisi za telefone zameniće delove koji su stradali i spasiti vam mobilni.

Izbegavajte džepove

Iz više je razloga bitno da mobilni telefon ne nosite u džepu. Mobilni telefon zrači, pa nije mudro stavljati ga u džep blizu mekih tkiva. Taj prvi razlog zdravstvene prirode treba da vam je uvek na pameti. Osim toga, mobilni telefon, veoma lako može da ispadne iz džepa i polomi se. Ukoliko ga nosite u zadnjem džepu, opcija da se pretvori u prah je još veća. Zbog toga savetujemo da nabavite futrolu ili torbicu za telefon. Tako zaštićen, telefon će imati veću verovatnoću da ostane čitav. A vama je to valjda jedan od ciljeva.

Mobilne telefone su moderna vremena pretvorila u robu koja se retko popravlja i sve češće menja. Ona vremena koja su znala da stvari popravljaju, a ne bacaju, ipak nas uče da uvek treba pokušavati. To saznamo tek onda kada nam pregršt fotografija, poruka ili kontakata nestane. Stoga, oprezno.