BEZ ČIČE NEMA PRIČE

Sećate li se rumenog čikice sa brkovima koji se smeje uz čašu piva? Oni mlađi sigurno ne, ali oni malo stariji znaju za deku sa nalepnice koja je krasila flašu čuvenog Jagodinskog piva.

 

Inače, on nije bio izmišljen lik, već je zaista postojao. U pitanju je Miroslav Mitrović, poznatiji kao Losa. Rođen je 1892. godine u srcu Šumadije, u selu Dragovo.

čiča sa etikete

Učestvovao je u I svetskom ratu, gde je zbog teškog ranjavanja ostao invalid bez obe noge, ali vedrog duha. Upravo zbog toga bio je i najomiljenija ličnost u selu.

Često je u čezama sa konjima išao u Jagodinu na pivo u čuvenu Šarenu kafanu. Tamo je i upoznao komercijaliste pivare, koji su mu predložili fotografisanje na koje se on pojavio doteran.

Fotografisan je i kao takav postao model za nalepnicu čuvenog brke sa flaše Jagodinskog piva. Sam Miroslav, kao ni ljudi u selu, nije bio svestan da je postao po tome poznat, već je saznao kada je slučajno u prodavnici ugledao svoj lik na flaši omiljenog piva. To ga je jako obradovalo i počeo je da priča da će na taj način živeti večno.

Od tada, gde god bi se pojavio tamo gde je služeno Jagodinsko pivo za njega je bilo besplatno.

I danas u Dragovu žive njegovi potomci koji imaju samo reči hvale za njega jer se i kao invalid bavio poljoprivredom-puzeći dok nije dobio proteze. Kasnije se bavio i pčelarstvom.

Miroslav Mitrović je umro 1961. godine, ali njegov lik nije, jer je Jagodinski čiča početkom 21 veka zaštićen u međunarodnoj instituciji za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi.

Izvor: Sajkaca.rs