SAVEZNIK U PRONALAŽENJU LJUDI

Morphing Quadrotor je novotarija u svetu tehnologije i u pitanju je dron za spasavanje ljudi koji može da menja oblik i veličinu, kao i da se nađe na mestima gde čovek ne može ni da priviri.

 

Stručnjaci za robotiku sa Univerziteta u Cirihu, u saradnji sa kolegama iz Politehničke škole iz Lozane, konstruisali su dron promenljivog oblika i veličine, što ovog malog letećeg robota čini idealnim saveznikom spasilaca u misijama traganja i spašavanja iz različitih opasnih situacija.

dron za spasavanje ljudi

Jedinstvena mogućnost da u trenutku, tokom leta, promeni oblik i veličinu, čini Morphing Quadrotor idealnim uređajem sposobnim da se provuče kroz različite pukotine i zavuče tamo gde čovek ne može da kroči, što može da bude veoma korisno pri spasavanju ugroženih posle katastrofa kao što su razorni zemljotresi.

Ni uske pukotine srušenih zgrada ne bi trebalo da predstavljaju problem, budući da je, u zavisnosti od okruženja u kome se kreće, dron sposoban da sam „prilagodi svoju morfologiju“.

Morphing Quadrotor je sposoban i da ponese manje predmete, što mu uspeva zahvaljujući konstrukciji koju sačinjavaju glavni ram i četiri nezavisne robotske ruke sa rotorima na krajevima.

Svim opracijama upravlja mali kompjutrer, koji je u njega ugrađen. Dron je opremljen sa dve kamere, od kojih jedna služi za njegovu orjentaciju u prostoru, dok druga prenosi sliku prostora u kome se letelica kreće.

To mu omogućava da istražuje i prenese sliku iz nedostupnih prostora, kao i da dostavlja manje predmete.

Zanimljivo je i to da sam let drona ne zahteva određni oblik letelice, odnosno njenu simetriju, pa tako Morphing Quadrotor, tokom leta, može da zauzima različite oblike koje sam priolagođava uslovima letenja.

Izvor: B92.net