ARHITEKTONSKO ČUDO

Katar će biti domaćin finala Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine i shodno tome otkrio je planove za stadion „Lusail“ koji će sadržati 80.000 sedišta.

 

Stadion koji je projektovala firma Foster + Partners, biće smešten devet kilometara severno od centralnog dela Dohe, glavnog grada Katara. Ovde će biti prve i završne utakmice ovog fudbalskog događaja.

lusail

Kako kažu iz Qatar Supreme Committee for Delivery & Legacy, projekat ove zlatne građevine upućivaće na arapsku arhitekturu i na „posude sa kompleksnim detaljima“ koje su izrađivane na Bliskom istoku vekovima unazad.

„Novi stadion je znak naše prošlosti i simbol uzbudljive budućnosti“, rekao je Hassan Al Thawadi, generalni sekretar Supreme Committee for Delivery & Legacy.

Stadion će biti izgrađen u gradu Lusailu koji se nalazi severno od Dohe, gde je živeo osnivač Katara, šeik Jassim bin Mohammed Al Thani. Lusail predstavlja središte novog modernog grada koji se trenutno gradi.

„Srce potpuno novog grada leži na istoj zemlji na kojoj i dom osnivača naše nacije. To je grad budućnosti, a kada se završi Svetsko prvenstvo, formiraće se i ključni deo nasleđa koji će postati srce nove zajednice“, nastavio je Al Thawadi.

„Nadamo se da će jednog dana, buduće generacije stadion „Lusail“ videti kao izvor inspiracije, upornosti i inovacija koje su omogućile transformaciju Lusaila u moderni grad“.

Nakon Svetskog prvenstva u fudbalu, većina sedišta će biti uklonjena i stadion će biti transformisan u centar za zajednicu. Škola, zdravstvena klinika, kafić i stambeni objekti biće izgrađeni ispod krova stadiona, i nalaziće se tu zajedno sa fudbalskim terenom.

Foster + Partners pobedili su na takmičenju za projektovanje objekta još 2015. godine. U konkurenciji su bili David Chipperfield, Mossessian & Partners i Mangera Yvars Architects.

„Ovo je uzbudljiv korak napred u projektovanju stadiona. Stadion će biti prvi koji će razbiti kalup samostalnog koncepta predgrađa i umesto toga predviđa mrežu ovog budućeg grada, čiji će biti sastavni deo“, rekao je Norman Foster u to vreme.

„Projekat je takođe i pionir u ideji o „životu“ stadiona nakon velikog događaja. Strategije zaštite životne sredine, posebno one koje se odnose na igrače, kao i na gledaoce, takođe će biti od međunarodnog interesa za sportsku javnost, kao i one koji se brinu o arhitekturi.“

Stadion je jedan od 10 koji će biti izgrađeni za Svetsko prvenstvo u Kataru. Pored njega tu su „Al Thumama“ stadion, koji je projektovan kao tradicionalna arapska muška kapa i stadion „Ras Abu Aboud“ koji će biti napravljen od transportnih kontejnera.

Firma Zaha Hadid Architects je takođe projektovala jedno od mesta događanja, a to je stadion „Al Wakrah“, koji je već u izgradnji.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs