ZADIVLJUJUĆE GRAĐEVINE

Objavljeni su pobednici najprestižnije nagrade u oblasti građevinarstva – najimpresivniji građevinski poduhvati „Structural Awards 2018“. Nagradu dodeljuje Institution of Structural Engineers iz Velike Britanije koji je i ove godine prepoznao najupečatljiviji građevinski poduhvat u svetu.

 

Ove godine glavna nagrada dodeljena je projektu „Tamina Canyon Crossing“ iz Švajcarske, dok je ostatak počasnih nagrada otišao u ruke izvanrednim projektima iz oblasti mostogradnje, izgradnje stadiona i drugim zgradama.

najimpresivniji građevinski poduhvati

„Structural Awards“ se dodeljuje na godišnjem nivou još od 1968. godine. Nagrade su podeljene u 14 kategorija u zavisnosti od karakteristika gradnje i izazova. Pobednici se u svakoj kategoriji biraju iz liste od 53 projekata, a jedan od njih dobija i „Supreme Award“ za izvrsnost u građevinarstvu.

Ove godine, počasna nagrada otišla je projektu „Tamina Canyon Crossing“ koji se nalazi u Bad Ragazu, kanton St. Galen u Švajcarskoj. Ova minimalistička betonska konstrukcija, koja je takođe dobila i nagradu „Award for Vehicle Bridges“ raspona je 473m i stoji na visini od 200m iznad klisure.

Ovo je nesumnjivo izuzetno inženjersko rešenje. Članove žirija je impresionirala elegancija, jasnoća i ekonomičnost vog projekta. Žiri je primetio efikasnost konstrukcije, kao i prekrasan način na koji se sam most integriše u spektakularno okruženje.“

dubai frame

Među dobitnicima je i „Dubai Frame“ za koji je očigledno da je nagradu dobio iz oblasti visokih i vitkih konstrukcija „Award for Tall or Slender Structures“. „Dubai Frame“ izgleda kao ogroman ram za slike koji se sastoji iz dve kule visoke 150m sa „nebeskim mostom“ koji ih povezuje na vrhu. Ovaj most daje mogućnost posmatranja gradskog horizonta u punom krugu od 360 stepeni.

Nagrada koja se tiče stabilnosti i opstanka konstrukcije u ekstremnim uslovima „Award for Structures in Extreme Conditions“ otišla je projektu „Hywind Scotland“. Ova konstrukcija je projektovana da podigne nekoliko vetroturbina na ogromnu plutajuću bazu, dok prkosi vetru i talasima. Kada je konstrukcija stastavljena ona je nakon toga odvučena iz Norveške u Škotsku.

Hywind Scotland

I konačno, projekat „Victoria & Albert Exhibition Road Quarter“ u Londonu koji je dobio nagradu „Award for Construction Integration“. U dvorištu je postavljena nova podzemna galerija od 1.100m² između postojećih muzejskih zgrada koje su ostale netaknute. Krajnji rezultat je upečatljivo novo dvorište sa kafićem i prozorima koji gledaju u prostor ispod.

victoria i albert

Izvor: Gradjevinarstvo.rs