MEGA PROJEKAT

U dokumentima pod nazivom „North Bayshore Framework Plan“, Google je predstavio svoju viziju obnove postojećeg okruga koji se prostire na petnaest hektara.

 

Google je prvobitno objavio planove za svoje novo sedište „Mountain View Charleston East“ još 2015. godine. Nakon sumnji koje su ga pratile, sada radovi na projektu teku u najboljem redu.

north bayshore

Međutim, kompanija ne želi da se zaustavi na tome već ima planove i za veliku parcelu u blizini. Google ima cilj da ovo parče zemlje pretvori u prostor koji će biti pogodan za pešake i u okviru koga će se nalaziti poslovni, stambeni i maloprodajni objekti.

U dokumentima dostavljenim zvaničnicima Mountain View-a pod nazivom „North Bayshore Framework Plan“, Google je predstavio svoju viziju obnove postojećeg okruga North Bayshore. Ono što će biti glavni fokus projekta jeste prohodnost. Na površini od oko 15 hektara nalaziće se nova prirodna područja i otvoreni prostori, biciklističke i pešačke staze.

Googleov predstavnik je potvrdio da kompanija radi sa Sitelabom na master planu, a ne sa BIGom niti Heatherwick Studiom, kao što se priča. BIG radi sa Sitelabom i Googleom na poslovnim objektima u okviru master plana, a sa Heatherwickom se radi na dizajnu Landingsa, koji predstavlja još jedan poslovni projekat u North Bayshoreu koji trenutno razmatraju vodeći ljudi u gradu.

Takođe će se sarađivati i sa izvođačima radova kako bi se izgradilo između 6.000 i 6.600 novih domova, od koji će se 20 odsto smatrati veoma prostupačnim (primer koji je dat je da će biti pogodni za jednokratni smeštaj npr. vozača školskog autobusa ili službenika).

„Google raste onda kada i zajednica raste“, navodi se u izveštaju. „Osećamo iste pritiske i suočavamo se sa istim izazovima kao i naša zajednica, uključujući zagušenje u saobraćaju, regionalnu stambenu situaciju i krizu pristupačnosti koja se sve više pogoršava. Prepoznajemo našu jedinstvenu priliku da budemo deo rešenja i podstaknemo pozitivne promene stvarajući rešenja koja rade za sve.“

Drugi značajni aspekti „North Bayshore Framework Plan“ uključuju oko 280.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Nove kancelarije će biti projektovane sa ciljem postizanja LEED Platinum sertifikacije (standard zelene gradnje), dok će nekoliko zgrada biti izgrađeno korišćenjem CLT-a tj. unakrsno lameliranog drveta.

Ovde će se takođe nalaziti i hoteli, maloprodajni i zabavni sadržaji, kao i nova osnovna škola koja će se prostirati na 1,4 hektara.

U narednih nekoliko meseci očekuje se više detalja vezano za ovaj projekat. Shodno tome da je poduhvat veliki, procene su da će trebati sigurno nekoliko godina za njegovu realizaciju u potpunosti.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs