OD TRAKTORA JE POČELO

Ferruccio Lamborghini je oduvek bio zainteresovan za automobilske motore. Nakon rata, on je osnovao malu radnju u kojoj je popravljao automobile i motocikle, gde je od odbačenih vojnih vozila pravio po jedan traktor mesečno.

 

Jedan mali, ali uspešan proizvođač traktora odlučio je da se oproba u pravljenju automobila, kao rezultat frustrirajućeg iskustva sa Ferrarijem. Tačnije, reč je o uvredi od strane Enzo Ferrarija, osnivača istoimenog brenda i kompanije, na račun – Lamborghinija. Ali krenimo redom.

lamborghini

Ferruccio Lamborghini je oduvek bio zainteresovan za automobilske motore, a tokom Drugog svetskog rata, služio je kao mehaničar u vazduhoplovnim snagama, kada je i postao poznat po svojim sposobnostima mehaničke improvizacije i popravljanja motora.

Nakon rata, Ferruccio je na severu Italije osnovao malu radnju u kojoj je popravljao automobile i motocikle. Njegova prva veća biznis ideja bila je da kupuje viškove vojne opreme i da ih transformiše u traktore, za kojima je postojala velika potražnja, s obzirom da se u toj oblasti značajan broj stanovnika bavio poljoprivredom. Na početku, od odbačenih vojnih vozila, Lamborghini je u proseku pravio jedan traktor mesečno. Njegov biznis uskoro je postao izuzetno popularan, što mu obezbedilo da, 1960. godine, proširi svoj posao na proizvodnju uljanih grejača i klima uređaja za kuće i zgrade.

S obzirom na to je bio veliki ljubitelj automobila, a uz to i uspešan preduzetnik, Lamborghini je posedovao nekoliko sportskih automobila, od kojih je jedan bio i Ferrari 250 GT. Lamborghini je, u jednom trenutku, postao frustriran zbog problema koje je imao sa kvačilom u svom Ferrariju. Otišao je da poseti Enza Ferrarija u nameri da mu ukaže na propust, a ono što se desilo zatim izmenilo je istoriju. Naime, Lamborghinijevi superautomobili kakve znamo danas možda ne bi ni postojali da Enzo Ferrari, na Ferruccieve žalbe nije odgovorio da problem nije do automobila, već do vozača i savetovao ga da se, umesto time, bolje bavi svojim traktorima! Za jednog mehaničkog genija, ali i Italijana, ovakav odgovor bio je ne samo uvredljiv, već je predstavljao izazov!

Sa milionima lira koje je stekao u svom uspešnom poslu sa traktorima, Lamborghini je odlučio da napravi sopstveni automobil sa V12 motorom i osnovao je fabriku u malom gradu Sant’Agata. Zaposlio je nekadašnje radnike iz Ferrarija, kao što su Giotto Bizzarini, Franco Scaglione i Gian Paolo Dallara. Zadatak stavljen pred njih bio je prilično jednostavan: napraviti luksuzni automobil koji će moći da ubrza do 240 km/h na Autostrada del Sole, čuvenom italijanskom autoputu koji povezuje Milano sa Napuljem. Kao rezultat, nastao je Lamborghini 350GT. Ostalo je istorija.

Bik i skromnost

Ono što je interesantno u vezi sa Lamborghinijem jeste da je njegov zaštitni znak, bik, nastao na osnovu horoskopskog znaka osnivača ove kompanije. I većina automobila ima imena po čuvenim bikovima i matadorima: Miura – po Don Eduardu Miuri, uzgajivaču borbenih bikova; Islero – po biku koji je ubio čuvenog matadora Manoletea; Espada – što je naziv za mač, oružje matadora i slično.

Sam Ferruccio Lamborghini je priznao da on, zapravo, nikada nije ništa izumeo, već je jednostavno kopirao rad drugih, a onda ga unapređivao. To je razlog zašto je, na primer, koristio 12-cilindarske motore Ferrarija, poboljšavajući ih upotrebom dvostrukih bregastih osovina od četvorocilindarskog Alfa Romea.

Izvor: Mojafirma.rs