PASTRMKA NA FRANCUSKI NAČIN

Pastrmka na francuski način predstavlja jedno od klasičnijih načina spremanja ove vrste ribe, koji se može sresti po restoranima i ovde i u svetu. Ovaj recept doziran je za četiri osobe, pa ukoliko se sprema za manje ljudi, onda sve sastojke treba umanjiti za pola ili četvrtinu.

pastrmka na francuski način

Sastojci:

6 pastrmki
500 mililitara šampanjca ili nekog drugog penušavog vina
250 grama kisele pavlake
2 glavice crnog luka
50 grama putera
peršun
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Prethodno očišćene i oprane pastrmke stavimo na kuhinjsku krpu. Posolimo i pobiberimo, sa unutrašnje i spoljašnje strane, pa uvijemo u krpu da se prosuše.

U nauljenu vatrostalnu posudu nanesemo sitno isečen peršun. Na peršun nanesemo crni luk isečen na krugove i polukrugove. U sud sa šampanjcem dodamo polovinu pripremljene pavlake i promešamo žicom za mućenje. Pastrmke poređamo u vatrostalnu posudu i prelijemo dobijenom mešavinom. Na pastrmke stavimo parčiće putera. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni.

Rešetkastom kašikom vadimo pastrmke i stepenasto poređamo na jednu stranu činije za serviranje, dok sa druge možemo staviti prethodno skuvan krompir. Sos iz vatrostalne posude preručimo kroz cediljku u šerpu. Dodamo preostalu pavlaku, promešamo i prelijemo pastrmke dobijenim sosom.

Prijatno!