METODE PREVAZILAŽENJA STRESA

Svakodnevne stresne situacije na poslu, kod kuće ili u saobraćaju postavljaju pred nas pitanje: „Kako pobediti pritisak?“ Donosimo vam tri metode da lakše izađete na kraj sa stresnim okolnostima svakog dana!

 

Koliko god se trudili, u današnje vreme je veoma teško izbeći stresne situacije. Svakodnevni problemi su sastavni deo života svih nas i ne postoji način da to zaustavimo.

kako pobediti pritisak

Bez obzira čime se bavili, ne postoji osoba koja ne doživi bar neki stres tokom dana. Pošto znamo da to ne možemo da zaobiđemo, treba da naučimo kako da se izborimo sa tim. Ovo je veoma važno, jer konstantna nervoza izuzetno negativno utiče i na naše zdravlje.

Stres može da dovede do povišenog krvnog pritiska, srčanih problema, dijabetesa i mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Ovo je dovoljan razlog da isprobate par tehnika koje vam sigurno mogu pomoći!

Fizička aktivnost

Bavljenje sportom je jedan od najboljih načina da se oslobodite stresa. Dokazano je da već posle pola sata fizičke aktivnosti naš organizam počinje da luči endorfin odnosno hormon sreće. Ovo izuzetno povoljno utiče na našu psihu, ali i ceo organizam.

Nemojte tražiti izgovore zašto ne trenirate, to vam nikako neće pomoći. Svako od nas može naći malo vremena za lagani trening posle kojeg ćete se osećati mnogo bolje. Najčešći izgovori za preskakanje treninga su svakako vreme i novac. Iako oba razloga nekada mogu imati smisla, to nikako ne znači da ne možete odvojiti pola sata za sebe.

Ukoliko je ovo zaista problem, možete uvek otići na trčanje. Trčanje je besplatno i možete sami da birate vreme kada ćete otići na trening. Obzirom da tu nema trenera koji može da vas uputi kako pravilno da se zagrejete i šta da radite, bilo bi dobro da se malo raspitate ili pročitate par članaka o čemu treba voditi računa kada krenete na trčanje. Ovo je izuzetno važno kako vi izbegli povrede koje mogu dovesti do još većeg stresa.

Iako zvuči bezazleno, trčanje može dovesti do ozbiljnih povreda ukoliko se ne vodi računa. Ozbiljnije povrede vas mogu prikovati za krevet čak i po nekoliko nedelja, i veoma često zahteva fizikalnu terapiju kako bi se sanirale.

Nađite malo vremena za sebe

odmor od stresa

Vremena nikada nema dovoljno za sve stvari koje želimo da uradimo u toku nedelje. Vrlo često nismo ni svesni kojom brzinom nam prođe dan i upravo to je veliki problem.

Ako vam se ovo često desava, vreme je da malo usporite. Posao i svakodnevne obaveze nisu najvažnije stvari u životu. Probajte da odredite bar jedan dan u nedelji gde ćete uraditi jednu stvar u kojoj uživate. Nije važno da li je to izlazak sa prijateljima, čitanje neke dobre knjige ili neka treća stvar koja vas opušta. Ovi mali rituali će učiniti da se osećate bolje, ali i otvoriti neke nove teme za razgovor sa prijateljima i ukućanima.

Spavajte dovoljno

Veoma je jednostavno – ako ste odmorni i naspavani bolje ćete podneti stresne situacije. Ukoliko ne spavate dovoljno samo ustajanje iz kreveta će vam predstavljati veliki problem.

Kada smo neispavani, svaka pa i najmanja sitnica može izazvati stres. Pored tog što se celo telo opušta dok spavamo, to takođe radi i naš mozak. Dokazano je da mozak u toku sna odbacuje sve beskorisne informacije i zadržava ono što je bitno.

Izreka “jutro je pametnije od noći” nije nastala bez razloga. Kada smo odmorni lakše i brže rešavamo svaki problem. Zato, ležite u krevet na vreme, telefon ostavite u drugoj sobi kako bi brže zaspali i nemojte paliti televizor. Nemojte raditi ništa što vas može rasaniti već učinite sve da brže zaspite!

Postoji još nekoliko metoda koje vam mogu pomoći da se oslobodite stresa, a vi za početak probajte ove tri. Iznenadićete se koliko je lako napraviti samo par promena koje vam mogu mnogo pomoći. Pravo je vreme da počnete da vodite računa o svom zdravlju i kvalitetu života!

Autor: Nikola Petrić