PLANETARNO MOĆNE FIRME

U tesnoj trci za najvredniju kompaniju sveta nalaze se tri korporacije, pošto se tehnološkim gigantima Eplu i Majkrosoftu priključio Amazon, firma za internetsku prodaju.

 

Na kraju berzovnog trgovanja krajem prošle nedelje prvi je bio Majkrosoft sa 860 milijardi dolara vrednosti, ali je početkom ove nedelje vodstvo preuzeo Amazon koji je narastao na 866 milijardi, da bi prvo mesto potom pripalo Eplu, čija je ukupna vrednost deonica dostigla 877 milijardi dolara.

za najvredniju kompaniju

Majkrosoft je prošle nedelje preuzeo vođstvo najvrednijih kompanija, mesto na kojem nije bio još od 2002. godine. Vrednost Majkrosofta se više nego utrostručila, od kad je 2014. godine rukovodstvo preuzeo Satja Nadela. On je ubrzao tranziciju korporacije prema uslugama baziranim na oblaku (cloud-based services).

Epl je u avgustu postala prva kompanija u svetu koja je premašila vrednost od bilion dolara, ali su problemi s iPhoneom, kao i najava da više neće objavljivati koliko ih je prodato, snizili cenu deonice.

Amazonu se takođe dogodila slična rasprodaja deonica, koja im je snizila cenu. Firma Amazon je samo mesec dana nakon Epla, u septembru, postala druga kompanija koja je dostigla bilion dolara.

Međutim, investitori su očekivali bolju prognozu prihoda od strane Amazona, u vezi pretpraznične prodaje. Analitičari Vol Strita očekivali su 3,9 milijardi dolara poslovnih prihoda u četvrtom tromesečju, dok ih je Amazon snizio, procenivši da će oni iznositi između 2,1 i 3,6 milijardi.

Cena obe kompanije bila je pogođena kinesko-američkim trgovinskim ratom. Svaka nova najava carina od strane američke administracije rušila je cenu deonica Amazona, jer je s carinama – rasla i cena proizvoda u ponudi.

Američki predsednik Donald Tramp do nedavno je pretio da će uvesti carine i na mobilne telefone i laptopove koji se proizvode u Kini, gde Epl ima fabrike.

Cene deonica su počele da se oporavljaju ove nedelje, nakon što su američki i kineski predsednik najavili da neće eskalirati situaciju i uvoditi dodatne carine.

Izvor: Index.hr