SUSRET PRIJATELJSTVA

Krajem novembra ove godine je u Sloveniji u Bohinju održan 18. Evropski kongres solidarnosti sa Kubom na kojem su učestvovale 33 organizacije iz 24 zemlje Evrope.

 

Na kongresu je zahtevana i odšteta od strane USA za ekonomsku i humanitarnu štetu nanetu kubanskom narodu zbog blokade i drugih napada u trajanju od više od pedeset godina

u bohinju

Među učesnicima je bila i šestočlana delegacija Društva srpsko-kubanskog prijateljstva Beograd (prof.dr Ljiljana Bogoeva Sedlar, prof.dr Ana Damijan Lakićević, Miodrag Krdžić, prof Goran Obradović, Vojo Sekulić i sekretar Zorica Dobrijević).

Kubansku delegaciju predvodila je gospođa Noemi Rabaza, potpredsednica ICAP-a.
Skup je pozdravio NJ.E. Ambasador Republike Kube u Austriji, gospodin Huan Antonio Fernandez.

Kongres je ove godine usvojio Deklaraciju kojom se između ostalog zahteva:

bohinj slovenija

– Ukidanje ekonomske blokade nametnute Kubi od strane USA,
– Zatvaranje baze Gvantanamo koja se nalazi na ilegalno okupiranoj teritoriji od strane USA, koja se koristi kao centar za zatvaranje i mučenje bez ikakvog poštovanja međunarodnog prava i vraćanje ove teritorije suverenitetu Kube,
– Prestanak finansiranja programa političkog mešanja i destabilizacije na ostrvu od strane USA, kao i kontrarevolucionarnih grupa zvanih „disidenti“, zbog medijske propagande USA i drugih zapadnih sila koje pokušavaju da unište ekonomski, politički i društveni sistem, slobodno izabran od strane kubanskog naroda,
– Odšteta od strane USA za ekonomsku i humanitarnu štetu nanetu kubanskom narodu zbog blokade i drugih napada u trajanju od više od pedeset godina.

Učesnici Kongresa su podržali sve progresivne pokrete Latinske Amerike i Kariba, koji se suprostavljaju imperijalizmu, braneći svoj sopstveni suverenitet, posebno Bolivarsku Republiku Venecuelu.

Na dostojanstven i prigodan način obeležena je i druga godišnjica od fizičkog odlaska legendarnog Komandanta Druga Fidela Kastra.

Delegacija Društva srpsko-kubanskog prijateljstva izrazila je zahvalnost za odličnu organizaciju i srdačno gostoprimstvo, Slovenačko-kubanskom društvu i predsedniku Igoru Jurišiću.

Naredni, 19. Kongres održaće se 2020. godine u Rusiji.

!HASTA LA VICTORIA SIEMPRE COMANDANTE!

Autor: Slavica Đukić