NAMERNO DOSAĐIVANJE

Neželjeni telefonski pozivi ili tzv. spam pozivi su se u odnosu na 2017. godinu povećali tri puta u svetskim okvirima. Ubedljivo prvo mesto među državama zauzima Brazil, gde prosečan korisnik dobija čak 37 spam poziva mesečno!

 

Prema kompaniji Truecaller (caller ID service), broj telefonskih poziva koji se mogu okarakterisati kao spamovi, povećan je tokom 2018. godine čak tri puta u odnosu na 2017. godinu.

spam pozivi

Ipak, bez obzira da globalni rast, u pojedinim državama, broj spam poziva je makar za nijansu smanjen.

Jedna od takvih država je i SAD. Ona je sa drugog mesta na listi, tokom 2018. godine spala na osmo mesto. Truecaller korisnici su mesečno dobijali prosečno 17 neželjenih telefonskih poziva, što je smanjenje u odnosu na 2017. godinu za četiri poziva mesečno. Najveći broj takvih poziva odnosio se na prodaju osiguranja ili na pokušaje naplate dugovanja.

Tom smanjenju najviše je doprinela država. Federal Trade Commision je donela nekoliko zakona, dok je Federal Communications Commision razmatrala različite regulacije kako da se smanji broj spam poziva. U jednom slučaju, naplaćena je i kazna u iznosu od 82 miliona USD.

Na prvom mestu ove liste nalazi se Brazil. Prema istom istraživanju, prosečan korisnik tamo dobija čak 37 spam poziva mesečno. To su najčešće pozivi od strane telekom operatera i pozivi koji se tiču izbora. Ovu neslavnu poziciju, Brazil je preuzeo od Indije, koja je „pala“ na drugo mesto, sa smanjenjem spam poziva od 1.5% u odnosu na 2017. godinu.

Ukupan broj spam poziva koje su Truecaller korisnici dobili je 17.7 milijardi (od januara do oktobra 2018. godine). Ubrojani su spam pozivi koje su korisnici lično tako okarakterisali, ili koje je registrovao automatizovani algoritam. Ali, pošto su ovo podaci koji se odnose samo na Truecaller korisnike, jasno je da je ukupan broj spamova daleko veći. Uostalom, jedan drugi izveštaj, sa servisa koji služi za blokiranje neželjenih poziva (YouMail) ukazuje da je broj spam poziva u SAD-u samo u prvih osam meseci premašio 28.5 milijardi. Sve to ukazuje na ogroman problem sa neželjenim pozivima, kao i da je mala šansa da ćemo ih se otarasiti u narednom periodu.

Izvor: Pcpress.rs