VREDNE RUKE MALOG MAJSTORA

Devetogodišnji Novak Stevanović iz Malošišta kraj Niša je najmlađi buregdžija u Srbiji. „Moja braća biće sportisti i doktori, a ja sam još u petoj godini izabrao zanat“, kaže ovaj dečak.

 

Da je grad na Nišavi nadaleko poznat po bureku, koji je u tom gradu prvi put i napravljen pre više od pola veka, nije nepoznanica, ali malo ko zna da Niš ima najmlađeg buregdžiju u Srbiji.

najmlađi buregdžija

Još od najmlađih dana, Novakova omiljena igra bila je da u porodičnoj pekari u samom centru sela razvlači testo, ali niko nije ni slutio da će igra prerasti u ljubav i iznedriti buregdžiju, koji preko malenih ruku do laktova namazanih mašću, vrti i razvlači testo u rangu pravih kulinara.

Svakog dana kada završi sa časovima, Novak najpre uradi domaći zadatak i provežba za školu, a zatim od dva do tri sata provede u pekari, spremajući razne vrste testa od domaćeg brašna – burek, pite, perece, kifle i druga razna peciva. Ljubav prema ovom zanatu kod njega se, kaže, rodila, kako bi sačuvao porodičnu tradiciju koju je započeo još njegov pradeda.

novak pekar

– Naši roditelji i deke su se mnogo mučili da stvore sve ovo da bi nama olakšali, da imamo dovoljno svega. Ja želim da naučim ovaj posao, da ne urušim njihov rad. Moja starija braća više vole neke druge stvari, Dimitrije je vrhunski sportista, trenira fudbal, a Nikola je upisao fakultet za doktora. Ja sam rešio da preuzimam zanat. To radim od svoje pete godine – ispričao je odvažno najmlađi buregdžija u Nišu.

Recepte radnika iz mlinarsko-pekarske fabrike „Mlin Stevanović“ već je, kaže, „sažvakao“, pa sada isprobava nove ukuse, želeći da nađe savršenu kombinaciju za najbolji burek.

– Ja kombinujem burek sa sirom i sa mesom. Dobar je, ništa mu ne fali. Pravim sve vrste pitica, volim da isprobavam nove ukuse. Radnici mi mnogo pomažu, ali i kritikuju me, uvek mi kažu da mogu i bolje. Nije lako napraviti dobar burek, ali ja se trudim i u tome uživam. Ja sam mali, ali sanjam da budem veliki i poznat buregdžija, koji ima svoju radnju, ali radi zajedno sa ostalim radnicima, baš kao što je moj pradeda Ljupče, koji je i otvorio mlin pre mnogo godina – odlučan je on.

U svetu današnjice u kome dominiraju društvene mreže i video-igrice, Novak je jedan od retkih koji tu ne pronalazi sebe. Iako ima razne „pametne“ aparate, slobodno vreme ne troši na njih. Njegova majka Irena kaže da je njegova najveća kazna kada mu zabrane da ide u pekaru.

novak pekar ruke

– Neki roditelji decu kažnjavaju kada nešto „zabrljaju“ tako što im oduzmu tablete ili telefone. Za Novaka je najveća kazna da mu zabranimo da ide u pekaru. Video-igre ga gotovo uopšte ne zanimaju. On uživa da sprema burek. Pitam ga, pa dobro sine, zar moraš cele ruke da izmažeš mašću, a on odgovara, pa moram, da kora ne bi popucala – priča ona kroz šalu, ali ponosno.

Dodaje da je Novak četvrta generacija otkako je njihov pradeda pokrenuo porodični biznis.

– Pradeda Ljubiša je 1951. godine napravio prvi mlin. Onda je to radio suprugov otac – kaže Irena. – Pre nekoliko godina suprug i ja smo proširili posao i otvorili pekaru u sklopu mlina. Novak je bukvalno rastao sa nama i sa majstorima koji su ga učili kako se mesi.

FUDBAL I PECANJE

Prioritet mu je, kaže, škola, koju uvek stavlja na prvo mesto. Učenik je trećeg razreda OŠ „Radoje Domanović“ i odličan sa svim peticama. Slobodno vreme provodi sa drugarima, igrajući fudbal, ali voli i da peca, što je njegova druga velika strast. Ipak, najradije slobodne sate provodi uz testo.

UČITELJICA

Kada je Novakova učiteljica na svom fejbuk-profilu objavila video na kome Novak sprema burek, svi iz škole su došli da vide ko je on i svi su bili oduševljeni.

– Drago mi ako je moje dete uzor ostaloj deci u nečemu ovako nesvakidašnjem – kaže Irena Stevanović, Novakova mama.

Izvor: Novosti.rs