KARAKTERISTIKE PRAVOG KAFEDŽIJE

Ugostiteljstvo je oduvek važilo za posao kojim nije mogao da se bavi svako. Tolerancija, spremnost na kompromise ili podilaženje klijentu, samo su neke od referenci koje ugostitelj mora imati.

 

Postoje ona mesta, restorani, hoteli ili poslastičare, koja zahvaljujući kodeksu i tradiciji koju neguju, imaju i po više vekova. Najstariji lokal koji toči pivo, potiče još iz vremena desetog veka, a i dan danas radi. Možete zamisliti o kakvoj se vrsti strpljenja njegovih radnika tu radi!

Da bi se ugostitelji dobro pozicionirali, bilo da su u pitanju kafedžije, hotelijeri ili gazde restorana, potrebno je da poseduju određene osobine koje će ih kvalifikovati.

Poznavanje jezika, jedna je od najbitnijih osobina, ali nije jedina. Poznavanje jezika svakako predstavlja veoma važnu stavku kada su u pitanju ugostiteljstvo, prevodilačke usluge, tumačenje dokumenata, sporazumavanje na pravnom nivou, ali i u običnim životnim konverzacijama. Stoga ćemo najpre o poliglotama.

Komunikacione veštine

Ne znači da je dobar ugostitelj onaj koji tečno govori pet jezika. Mnogo je važnije da sa tim  jezicima ukrstimo i emocije. Uspeh je garantovan onda kada postoje komunikacione veštine, u usmenom i pismenom pogledu. Davanje konteksta i živosti tim komunikacijama ne zavisi uvek od fonda reči, već od prirode i vedrog duha ugostitelja. Osnove jezika jesu početna tačka, ali se one moraju dopunjavati ljudskim veštinama.

Entuzijazam

Dobrog zaposlenog u ugostiteljskom biznisu trebalo bi da krasi i entuzijazam. Niko ne voli dosadne tipove koji ne razumeju niti vole sopstveni posao. Entuzijazam podrazumeva želju za komunikacijom, ali i za predstavljanjem najboljeg iz ponude. Dobri hoteli ponudiće i raznolike sadržaje koji se ne tiču samo hotela, već i onoga što nudi grad i ljudi iz grada u kome se hotel nalazi.

Timski rad

Dobri ugostitelji ne funkcionišu nezavisno. Njima je važno da svoja iskustva podele sa širom zajednicom, kako bi funkcionisali i kad stvari „zaguste“. Zbog toga je veoma bitno da se funkcioniše kao tim. Kada je u pitanju timski rad unutar ugostiteljskog objekta i radnje, važno je među zaposlenima održavati sinergiju. Još je važno i biti u stalnoj konekciji sa drugim konkurentnim objektima, kako bi se od njih učilo, ali i delilo iskustvo. To nikako nije loše jer je pomaganje i učenje od drugih, jedan od koraka ka podučavanju. Kada se za to stvore uslovi.

Oslušnite svoje goste

Možda nepopularna reč, ali svakako gotovo nostrifikovana na ovim prostorima je reč „feedback“. Doslovno bi se ova reč mogla prevesti kao povratna informacija. Feedback je veoma važan kad je u pitanju ugostiteljstvo, jer gost mora biti zadovoljan. To je osnovno i sveto pravilo. Osluškivati goste podrazumeva i pratiti njihove ocene. U digitalnoj eri bilo bi poželjno gostima postavljati ankete  o tome da li su zadovoljni uslugom. Treba voditi računa da evaluacija smeštaja ne bude preterano opširna jer gosti nemaju vremena da se do tančina bave svim detaljima. Takođe, nekada je i usmena povratna informacija gosta dobar znak da nešto možda treba unaprediti. Dobrog ugostitelja krase još i zdrave navike, kao i higijena. Nikada to ne isključujte iz vida jer gosti ne reaguju najbolje na prljavštinu koja vreba.