ČAŠA MLEKA SVAKO VEČE

Konzumiranje mleka izaziva kontroverze, ali se one mogu posmatrati kroz interese različih zamena za mleko da se probiju na tržište. Piti hladno mleko noću može od danas biti poseban ritual za sve nas, ukoliko shvatimo koje sve koristi ima.

 

Opšte je poznato da konzumiranje mleka treba da počne od najranijeg uzrasta radi našeg pravilnog razvoja. Bez mleka je nemoguće da imamo jake kosti, zube, a kao izvor energije ova životna namirnica popravlja i održava tkiva vitalnim.

piti hladno mleko noću

Za razliku od ranije, sada postoje različite vrste mleka koje odgovaraju našim potrebama, kao što je mleko sa niskim sadržajem masti, obrano mleko, mleko sa visokim sadržajem kalcijuma, mleko bez laktoze i neke druge vrste. Osim toga, mleko može biti i iz različitih izvora, pa tako osim kravljeg mleka, za piće služe i kozje i sojino mleko.

Mnogi nisu ni svesni koliko je konzumiranje mleka važno za naše zdravlje, a posebno uveče ili noću. Popiti šolju hladnog mleka tokom večeri ili posle večere ima najmanje 10 zdravstvenih prednosti o kojima skoro ništa ne znamo.

Koje su zdravstvene koristi od konzumiranja hladnog mleka noću?

Pomaže gubitku težine

Pijenje mleka se često povezuje sa povećanjem težine, ali to nije uvek slučaj pošto ta činjenica zavisi od vrste mleka koja se konzumira. Hladno mleko pomaže gubitku težine tako što povećava čvrstinu kostiju, što automatski dovodi do gubitka težine.

Smanjuje želudačnu kiselinu

Hladno mleko je prirodni lek za kiselost u želucu, tako da konzumiranje hladnog mleka tokom večeri može postepeno da poništi nelagodu koja može da poremeti naš san.

Zadržava glad

Piti hladno mleko noću s jedne strane može da zameni večeru, a sa druge i da se popije uz taj obrok, što opet ima koristi u zadržavanju gladi.

Hidrira čitav organizam

Zahvaljujući elektrolitima koji se nalaze u hladnom mleku naše telo održava se dovoljno hidriranim. Elektroliti iz hladnog mleka dolaze u vidu kalijuma i natrijuma, tako da sve prednosti ovih minerala mogu se pribaviti našem organizmu i na način ispijanja čaše hladnog mleka noću.

Služi da privuče decu

Deca obično ne vole mleko zbog njegovog ukusa, pa zato smatraju da je pijenje mleka izazov. Umesto toga, aromatizovano mleko je kao stvoreno za decu da ih privuče da popiju jednu šolju uveče. Na ovaj način deca neće propustiti zdravstvene blagodati pijenja hladnog mleka noću.

Obnavlja energiju nakon vežbanja

Posle intenzivnog vežbanja telu je potrebna momentalna energetska obnova, a hladno mleko može veoma lako da ispuni tu ulogu. Čaša hladnog mleka nakon vežbanja takođe sprečava dobijanje na težini, a sadrži zdrave šećere i proteine koji obnavljaju iznurena mišićna tkiva.

Pogoduje zdravlju kože

Vitamini i minerali mleka sadrže neverovatne koristi za kožu do te mere da mogu istovremeno delovati kao sredstvo za njenu negu, toner ili hidratantna krema, nisu zanemarljive ni prednosti sirovog mleka kada se nanese na kožu.

Ubrzava san

Uz pomoć hladnog mleka moguće je ubrzati pospanost, jer mleko sadrži melatonin. Ovo prirodno jedinjenje reguliše ciklus spavanja i buđenja, a njegov nivo povećava se odmah nakon zalaska sunca svakog dana. Melatonin takođe signalizira mozgu da je vreme za spavanje, pa krene u proizvodnju serotonina koji proizvodi opuštajući efekat na celo telo.

Poseduje triptofan

Na osnovu prethodne pogodnosti, treba reći da je triptofan ključna supstanca za proizvodnju serotonina koji proizvodi opuštajući i smirujući efekat na organizam. Triptofan je jedna od esencijalnih aminokiselina i njen sadržaj u mleko važan je za brzo postizanje sna.

Podstiče snažne zube, kosti i rast mišića

Od pijenja mleka ne postoji bolji način za dobijanje jakih zuba i kostiju, kao i pribavljanje zdravog mišićnog rasta. Snažni zubi i kosti mogu se postići uz pomoć kalcijuma iz mleka, dok je rast mišića moguć usled bogatstva proteina u mleku.