TEGOBE KOD BOLNIH SINUSA

Ublažavanje bolova kod sinusa može se između ostalog izvesti i pritiscima konkretnih tačaka na određenim mestima na licu i glavi. Tih tačaka je sedam.

 

Sinusi se nalaze unutar lobanje i zauzimaju šuplje prostore ispunjene vazduhom. Ponekad, kada je membrana koja oblaže nosne puteve oštećena, sinusi se mogu inficirati i stvoriti stanje koje se naziva sinusnim pritiskom. To se dešava onda kada sinusni prolazi nabreknu i blokiraju prirodni put vazduha i sluzi.

ublažavanje bolova kod sinusa

Sinusni pritisak može da bude praćen bolom i tada se to stanje smatra upalom sinusa (sinusitis).

Postoje različiti uzroci ovog pritiska, koji se mogu tretirati metodom pritiskanja sinusnih tačaka. Ovaj metod donosi olakšanje čim krene sinusni pritisak i može biti od velike pomoći, jer sprečava pogoršanje stanja koji vodi nastanku sinusitisa.

Tačke za ublažavanje sinusnog pritiska

Postoje različite tačke na licu i glavi za koje je poznato da je njihovim pritiskanjem moguće ublažiti sinusni pritisak.

Saznajte gde se tačno nalaze ove tačke i kako se odgovarajućim pritiskanjem na njih može olakšati bol.

1. Između očiju

Prva tačka nalazi se između očiju, tačnije iznad nosnog prevoja.

Možete uraditi jednu od dve stvari: dodirnite tu tačku ili je pritisnite otprilike dve minute. Možete koristiti bilo koji od vaših prstiju. To pomaže da sluz istekne umesto da se isuši i stvori infekciju u sinusima. Pritiskanje ove tačke takođe može pomoći da se ublaži nelagodnost izazvana hladnoćom.

2. Obe strane nosnica

Pritisnite krajeve nosa istovremeno kažiprstima obe ruke. Prsti treba da budu pod pravim uglom u odnosu na te tačke. Ovo je posebno efikasno za bilo koji bol koji zahvata područje iza obraza. Pritiskajte ove tačke na minut, kako bi sinusi mogli da se isuše, ali ne da se potpuno osuše i upale. Pritisak na ove tačke takođe pomaže u sprečavanju nastanka respiratornih bolesti.

3. Nosni prevoj

U pitanju su dve tačke koje se nalaze na samoj ivici nosnog prevoja (mosta), na mestu gde se nos spaja sa dva kraja obrva i blizu očiju.

Sa dva kažiprsta najpre nežno pritisnite ovo mesto pa ih zatim pomerajte nagore. Dalje se preporučuje snažnije pritiskanje ovih tačaka u trajanju do pet minuta, jer je tu centriran bol povezan sa sinusima. Pritisak iza vaših očiju biće ublažen kao rezultat ovog masiranja, dok će pritiskanje ovih tačaka takođe pomoći i u razbuđivanju.

4. Ispod obraza

Ove tačke pritiskanja sinusa nalaze se tačno ispod očiju i one mogu se otkriti prateći put oko obraza sve dok ne pronađete šupljinu. Zatim upotrebite kažiprst da blago pritisnete to mesto kako biste olakšali bol. Tačke pritiskanja na obrazima su najkorisnije za ublažavanje sinusnog pritiska i bola koji se stvara, jer ga olakšavaju i pomažu u isušivanju sinusa.

5. Filtrum

Filtrum je rupica koja se nalazi ispod nosa, tačnije to je rupica između nosa i gornje usne.

Da biste aktivirali ovu tačku možete je jednostavno pritisnuti, a zatim vući prst na gore ka dnu nosa. Ova tačka je posebno korisna kada mislite da će doći do kijanja ili kada nastane alergijska reakcija. Pritisak na ovu tačku je brz i efikasan lek za sinuse koji su presušili, jer omogućava da se oni isuše i oslobodi se pritisak u njima.

6. Obrve

Ponekad možete iskusiti nagomilavanje pritiska iza vaših očiju i duž područja koje pokrivaju vaše obrve. Da biste tretirali ovu tačku pritiska, jednostavno locirajte nosni greben, a zatim ga pratite palcem dok lagano pritiskate te tačke. Počnite od unutrašnjeg dela grebena, a zatim krenite prema spolja sa obe strane strane obrva (gornje i donje). Ponovite ovaj postupak za oko dva minuta i počećete da osećate olakšanje od bola i pritiska koji je nastao kao posledica sinusne infekcije.

7. Baza lobanje

Još jedna od važnih tačaka nalazi se na donjem delu (bazi) lobanje.

Koristite palčeve da dođete do tačaka iza ušiju prateći obod svoje lobanje. Kada pronađete to mesto, koristite palčeve i pritiskajte te tačke blagim kružnim pokretima. Ponavljajte ovaj proces svaki dan kako biste ublažili prehladu, glavobolju i bol kod začepljenih sinusa.