GRAĐEVINA S DUŠOM

Koncept modularnih balkonskih sistema projektovan je da ohrabri dobre odnose među susedima. Balkoni za druženje objedinjeni su u projektu pod nazivom „Social Balconies“ i delo su Edvina Van Kapelvena, industrijskog dizajnera.

 

Koncept se sastoji od para modularnih komponenti koje povezuju već postojeće balkone, stvarajući zajedničke prostore između gde se susedi mogu družiti i obavljati zajedničke aktivnosti.

balkoni za druženje

Moduli dolaze u dva oblika. U obliku stepeništa koje povezuje stanove na različitim nivoima zgrade i u obliku mostova koji povezuju stanove smeštene jedan do drugog.

Sistem takođe dolazi sa žardinjerama koje se mogu pričvrstiti na ogradu stepeništa i mostova.

„Ove žardinjere sa biljkama se mogu ugraditi sa ciljem da zgrada postane živa i podstakne interakciju između stanara“, rekao je Van Capelleveen.

Van Capelleveen je takođe dodao i da je koncept projektovan kako bi podstakao „društvenu koheziju“ među ljudima koji žive u stambenim blokovima u urbanim područjima.

„Ovaj životni koncept se postavlja između zajedničkog stanovanja i privatnog načina života“, rekao je. „On nudi delikatniji način sprovođenja društvenog povezivanja.“

Dizajner je za Dezeen napomenuo da ga zanimaju balkoni kao sredstvo za inovacije unutar životnog prostora.

„Balkoni su mi privukli pogled iz razloga što se čak i po lepom vremenu retko koriste za neke aktivnosti, izuzev sušenja veša“, dodao je.

„To me je navelo da razmislim na koji način se oni mogu iskoristiti za rešavanje pitanja socijalne izolacije u gradovima.“

Van Capelleveen veruje da projekat može pomoći ljudima da stvore zajednice koje pomažu u borbi protiv socijalne izolacije i usamljenosti.

„Moramo istražiti kako možemo živeti jedni uz druge, a ne samo jedni pored drugih“, izjavio je Van Capelleveen.

„Moj projekat stvara prostor kojim se približavaju ljudi i minimiziraju društvene granice. Dodatni prostor je namenjen stvaranju osećaja pripadnosti maloj zajednici.“

U video zapisu ispod koji je kreiran u okviru „Dezeen x MINI Living“ serije može se videti kako arhitektura i projektovanje mogu da doprinesu svetlijoj urbanoj budućnosti.

Detaljnije pogledajte u VIDEO prilogu!

Izvor: Gradjevinarstvo.rs