MESTO ZA SAHRANJIVANJE

Glavni grad Srbije uskoro bi, prema poslednjim najavama, mogao da dobije groblje kućnih ljubimaca. Pripreme za izgradnju ovog objekta u Beogradu nalaze se u poodmakloj fazi.

 

Krajem decembra usvojen je urbanistički projekat za lokaciju u novobeogradskom bloku 51.

groblje kućnih ljubimaca

Prostor na kome će se buduće groblje nalaziti je parcela od 1.5 hektara na Bežanijskoj kosi, između Auto-puta i Ulice Marka Čelebonovića, a prilaz sa parkingom biće omogućen iz Ulice Surčinski put. Prema projektu koji je izradio institut CIP, planirana je izgradnja šumsko-parkovskog groblja sa uređenim grobnim mestima, internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima.

Kompleks groblja funkcionalno biće podeljen u tri celine, prednju ili administrativnu zonu, srednju zonu za sahranjivanje i zadnju zonu gde će biti smešten objekat za uprljavljanje životinjskim leševima. Administrativna zona pretpostavlja i administrativni objekat koji će služiti korisnicima usluga groblja za završavanje procedura oko preuzimanja životinjskih ostataka, organizovanja sahrana i ispraćaja za svoje ljubimce. U srednjoj zoni nalaziće se samo groblje, ali i mogućnost izgradnje objekata kompatibilne namene poput komemorativnog centra, kapele i verskog objekta, kao i objekta sa lokalima u funkciji groblja, dok će se u zadnjoj zoni nalaziti objekat sa tehničkim prostorijama, hladnjačama i krematorijumom, prenosi portal Beobuild.

Groblje za kućne ljubimce takođe je organizovano u celine sa mogućnošću različitih tipova sahranjivanja. Najveći deo biće sa klasičnim grobnim mestima u nizu, neposredno okruženim pešačkim stazama i uređenim parterom, ali će postojati i veliki broj mesta za urne sa pepelom životinja. Ukupan kapacitet groblja biće preko 2300 mesta, od čega više od 1500 grobnih mesta i skoro 800 mesta za urne. Pored uređenog partera, groblje kućnih ljubimaca opasavaće zeleni zaštitini pojas širine 16 metara. Poštujuci trenutni raspored zelenila na parceli, projekat je planiran uz minimalne intervencije na postojećoj vegetaciji.

Uz široku centralnu aleju sa grobnim mestima u nizu planiran je i ružičnjak “vrt sećanja”, gde će postojati slobodan prostor za posipanje pepela; zatim kasete za čuvanje urni na zemlji (rozarijumi) i na zidu (kolumbarijumi), kao i površine za zajedničko sahranjivanje. Zajedničko sahranjivanje podrazumeva otvoren travnati prostor za sahranjivanje bez posebnih obeležija, a nalaziće se u zadnjem delu groblja. Korisnici groblja moći će i da biraju tri tipa grobnih mesta za svoje ljubimce u zavisnosti od velicine životinje.

Iako je otvaranje ovog groblja najavljeno za prošlu godinu, tek je u decembru usvojen urbanistički projekat. Još nije sigurno kada će krenuti gradnja ovog komunalnog objekta, međutim usvojena dokumentacija je važan preduslov. Ako ne bude odlaganja, tokom ove godine možemo očekivati tender za izbor izvođača i početak radova.

Izvor: Beobuild.rs