SKROMNO I DOSTOJANSTVENO DO STILA

Božić je praznik koji se obeležava širom sveta, a jedan je od najradosnijih praznika i u Srbiji.

 

Slavlje se, za razliku od novogodišnje euforije premešta u domove, a fokus je na tradiciji, očuvanju nasleđa i okupljanju najmilijih.

Taman kada se stiša nekoliko dana novogodišnjeg naboja emocije, nailazi Božić koji među pravoslavnim hrišćanima pada 7. januara. Oni koji poste tada prekidaju svoj post, a na trpezi se uvek nađe hrane i pića, da se uz članove šire i uže porodice obredno proslavi rođenje Isusa Hrista.

Orasi, voće i bundeva

suvo voće i orasi

Zanimljivo je da se za Badnje veče, čak i oni koji ne poste čitav post, odlučuju za posnu trpezu. Zbog toga se kupuju suve smokve i suve šljive, peče se bundeva koja je u nekim krajevima poznata kao pečenka, a orasi su neizostavni deo trpeze. Za Božić se možete počastiti ovim plodovima, ali ih možete i iskoristite da napravite ukusne delicije poput torti i kolača. Nije slučajno da smo pošli upravo od dezerta, jer za njegovu pripremu treba se dobro organizovati.

Meso kao prinesena žrtva

Može se reći da je navika pečenja praseta, buta ili bilo kog drugog crvenog mesa ostala još iz paganskih vremena. Od tada, kada su se slavili koledarski praznici, i umiruće sunce menjalo novim, mladim, postoji i nasleđe da se tih dana jede meso. Zato i danas možete često sresti svinjski but na trpezi. Ukoliko se odlučite za ovakvu hranu, savetujemo i da umesite domaću pogaču, jer ništa se lepše od toga ne slaže. Ne brinite za pospremanje. Silikonske mušeme će vam pomoći da vam trpeza izgleda dekorisano, ali i da je lako sredite nakon obeda. Silikonske mušeme znatno su praktičnije od stoljnjaka, pa eto božićne ideje. Možete izabrati jednobojne ili našarane raznim motivima.

Domaća inspiracija

Danas hipermarketi nude neverovatnu ponudu pića, a nisu retke situacije kada pred praznike smanjuju cene. Novogodišnje i božićne akcije odlične su za trošenje novca, a studije kažu da šoping čini da se oslobađa hormon sreće. No, ne mora sve biti skupoceno i gala. Dobru atmosferu, kućni ambijent i ljubav najbližih imaćete i ako se na trpezi nađe malo domaćih radinosti. Domaće vino, domaća rakija ili sokovi koje sami spravljate, učiniće da celom obredu, i u savremeno doba, date nešto starinsko i mistično. Zar nije glavna poenta povezati se sa svim generacijama koje su vama prethodile i zbog kojih ste tu gde jeste. Pa, eto vam povoljne i tradicionalne ideje.

A što i da ne zapevate?

Pomodarstvo kritikuje slavlje uz pesmu, govoreći tobož da je Božić nešto čemu ne priliči slavlje. Eh, kada bi pesma i gitara ili harmonika bili najveći problem, koliko bi samo ljubavi među ljudima bilo. Zbog toga, ako vam naiđe, a pritom ste i muzikalni, za Božić slobodno pozovite i komšije, napravite zabavu koja će se pamtiti, a u kojoj ćete presabrati svoj odnos prema dragim i manje dragim ljudima. Božić je tu i da se proslavi život, a jedino zahvalnost prema životu, može da ulije još više ljubavi i želje za budućim danima. Zato, u susret Božiću, srećni vam praznici!