PLANETARNI BLOKBASTER

„Crni panter“ je naučnofantastični film koji potpisuje Rajan Kugler po sopstvenom scenariju uz pomoć Džoa Roberta Kola, na osnovu istoimenog stripa autora Stena Lija i Džeka Kirbija. Glavne uloge pripale su Čedviku Bozmanu, Lupiti Njongo i Majklu Džordanu.

 

Crni panter, koji je imao premijeru 16. februara, ove godine je zaradio više od 700 miliona dolara i postao najgledaniji film u 2018. godini, pokazuju podaci sa sajta Box Office Mojo.

crni panter

Na drugom mestu se nalazi još jedna akcija-avantura, Osvetnici: Rat beskraja, rediteljskog dvojca Entonija i Džoa Rusoa, koji je rađen na osnovu stripa Osvetnici autora Stena Lija i Džeka Kirbija. Glavne uloge pripale su Krisu Hemsvortu, Marku Rafalu i Entoni Makiju, dok je film zaradio više od 650 miliona dolara od 27. aprila.

Neviđeni 2 – američki računarski crtani film, koji je imao svetsku premijeru 15. juna, nalazi se na trećem mestu prema gledanosti ove godine. Film je napisao i režirao Bred Bred, dok su glavne uloge pripale Holi Hanter, Krejgu Nelsonu i Samjuelu Džeksonu.

Prva tri najgledanija filma potpisuje studio Buena Vista, dok je svih pet prema žanru naučna fantastika.

Na četvrtom mestu nalazi se Svet iz doba jure: Uništeno kraljevstvo, naučnofantastični tj. akcioni film studija Universal, koji je režirao Huan Antonio Bajona. Scenario potpisuju Kolin Trevorov i Derek Konoli, a sama zarada je premašila 415 miliona dolara.

Deadpul 2 je američki naučnofantastični film iz studija Fox reditelja Dejvida Lajtča, koji je nastavak filma Dedpul snimljen dve godine ranije. Scenario potpisuju Ret Ris, Pol Vernik i Rajan Renold, dok je film zaradio više od 300 miliona dolara.

Najgledanije u Srbiji

Lista najgledanijih filomova u svetu i Srbiji malo se razlikuje. Film „Crni panter“ je četvrti po gledanosti u domaćim bioskopima, a koji je iz distributerske kuće Taramount. Na prvom mestu ovog distributera u 2018. godini „Pedeset nijansi – Oslobođeni“, na drugom „Osvetnici – Rat beskraja“, a na trećem „Grinč“. Iz reda filmova distributera Five Stars Film u bioskopima u Srbiji je najgledaniji bio „Skver“, a od filmova iz kuće Blitz „Akvamen“.

Izvor: Danas.rs