REZIDENCIJALNA JAHTA KOJA PROPADA

Nekada slavni brod mornarice bivše Jugoslavije „Galeb“, odnosno „Brod mira“ koji je korišćen i za obuku, već godinama rđa u riječkoj luci u Hrvatskoj.

 

 S obzirom na to da je Grad Rijeka nedavno poništio konkurs za obnovu broda „Galeb“, čini se da on neće uskoro „poleteti“.

galeb

Tokom nedavno završenog konkursa za obnovu „Galeba“, koji je 2006. godine proglašen spomenikom kulture Hrvatske, pristigla je samo jedna ponuda, koja znatno premašuje planirani iznos za obnovu broda.

Jedini ponuđač koji se prijavio za posao obnove je remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ sa ponudom koja je dvostruka u odnosu na ono što su gradski čelnici procenili.

Grad Rijeka proglašen je za Evropsku prestolnicu kulture 2020. godine pa su iz evropskih fondova obezbeđena sredstva za restauraciju broda.

Međutim, iako su se očekivali bolji dani za „Galeba“, nedostaje novca.

Za remont nekadašnjeg Titovog broda preduzeće „Viktor Lenac“ traži 59.964.856 kuna (oko osam miliona evra), odnosno 74.956.070 kuna sa PDV-om (oko 10 miliona evra), a Grad je vrednost posla procenio na 27,6 miliona kuna (nešto više od 3,6 miliona evra).

Plan Grada Rijeke je bio da se ovaj brod obnovi u paketu sa starom šećeranom iz 1752. godine, koja je spomenik riječke barokne industrijske baštine.

Nakon poništenog konkursa, stručnjaci i mediji u Hrvatskoj postavljaju pitanje da li će jedan od nekadašnjih simbola Titove ere biti obnovljen do početka 2020. godine i iz kojih izvora će se nabaviti sredstva koja nedostaju.

Da li će „Galeb“, u čiju obnovu građani Rijeke polažu nadu, postati simbol riječke privrede i brodarstva, a nakon kraha industrije i proizvodnog sektora krajem osamdesetih godina, ostaje da se vidi jer je grad najavio raspisivanje novog konkursa za 30 dana.

Čudesna istorija i sudbina ovog broda, o kojem su pisali brojni ugledni svetski mediji, počela je 1938. godine u Đenovi, kada je i završena njegova gradnja i kada je porinut pod imenom RAMB III (Regio Azienda Monopolio Banane).

Za potrebe maršala Tita je rekonstruisan 1951. godine, a tokom svoje aktivne službe brod je promenio tri imena i tri zastave pod kojima je plovio.

Ploveća rezidencija, jugoslovenska ambasada i brod za zabave

„Galeb“ ili „Brod mira“ bio je školski brod Jugoslovenske ratne mornarice i rezidencijalna jahta koju je koristio predsednik SFRJ Josip Broz Tito na svojim brojnim putovanjima i za ugošćivanje brojnih državnika i poznatih osoba.

Tito je jahtu „Galeb“, koristio kao svoju ploveću rezidenciju, kao jugoslovensku ambasadu i kao brod za zabave.

Na njoj je ugostio svetske lidere i holividske zvezde, poput Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona.

Kao jugoslovenski predsednik, Tito je na „Galebu“ obavio 49 putovanja na četiri kontinenta, uključujući državnu posetu Britaniji 1953. godine, gde je bio prvi komunistički lider koji se posle rata susreo sa premijerom Vinstonom Čerčilom.

Izvor: Tanjug