PREPORUKE KOLEGI

Književniku Milošu Jankoviću pisao je veliki Danilo Kiš aprila 1981. povodom njegovog rođendana. Saveti mladom piscu koje mu je Kiš tada dao u 8 tačaka, Janković je tek sada objavio.

 

Ovogodišnji dobitnik „Zlatne strune“ na Smederevskoj pesničkoj jeseni, književnik Miloš Janković odlučio je da osnuje svoj legat u Muzeju srpske književnosti Udruženja „Adligat“.

saveti mladom piscu

Janković je objavio 76 knjiga i u književnim krugovima važi za uglednog pesnika koji je mnogo učinio za srpsku kulturu.

Za svoj legat u ovoj instituciji sada je poklonio važnu dokumentaciju u kojoj se posebno izdvaja pismo koje mu je, na njegov rođendan, 14. 4. 1981. godine, uputio Danilo Kiš povodom molbe da mu Kiš kaže svoje mišljenje o rukopisu koje mu je Janković dao.

Kiš mu je kao odgovor poslao do sada nepoznati predložak iz koga je kasnije izniklo poznato delo „Saveti mladom piscu“ u kojem, između ostalog, Kiš daje sledeće savete Jankoviću:

1) Nemojte tražiti savete od pisaca, pogotovu od poznatih pisaca, jer vam književne savete, nad tekstom i povodom teksta, niko ne može dati,

2) Čitajte svoje sastave u stihu i prozi svojim vršnjacima, onima u koje verujete i onima u koje ne verujete;

3) Polemizirajte sa njima, izmenjujte knjige, podupirite svoja uverenja librima starim i novim;

4) Poskidajte sa zidove slike pisaca, živih i mrtvih, a pogotovo živih, i stavite na njihovo mesto slike i postere devojaka;

5) Ne idite sa svojom generacijom, ali joj i ne okrećite leđa;

6) Upoznajte pisce da biste se uverili da nisu, kao ljudi, obično ni bolji ni gori od ostalog sveta;

7) Čitajte, učite jezike, prevodite /prevođenje je odlična vežba za pisanje/;

8) Ne slušajte ničije savete i recepte, pa ni ovaj.

pismo od Kisa

Janković je, ovom prilikom, za svoj legat poklonio svoje rukopise, prepisku sa Milovanom Danojlićem iz osamdesetih godina XX veka, dopis Matije Bećkovića kojim ga obaveštava o prijemu u članstvo Udruženja književnika Srbije, kao i šešire petorice velikana srpske pesničke reči koje je tokom života sakupio – Jaše Grobarova, Milana Nenadića, Slobodana Stojadinovića Čude, Baja Lukovića i Andreja Jelića Mariokova.

Janković je ovom prilikom Adligatu poklonio i više od 200 brojanica koje je sakupljao u više desetina manastira duže od jedne decenije. Janković je, inače, poznat i po svojoj duhovnoj poeziji.