U SPOMEN STRADALIMA

Pesme, posebno one o Kosovu i Metohiji, svakog rodoljuba gađaju u srce. Kada je reč o onima koji su pali u borbi za našu zemlju, pesma „Junaci sa Košara“ još više udara u osećanja.

 

Jedna o takvih pesama osvanula je na Jutjubu, a na snimku se vidi trinaestogodišnji dečak Dimitrije Marković sa Kosova i Metohije zbog kog će vam se koža naježiti.

junaci sa košara

Dimitrije na gitari izvodi pesmu „Junaci sa Košara“ posvećenu srpskim sinovima koji su se borili za Krst časni i slobodu u karauli Košare.

Dimitrije je učenik sedmog razreda i voli da peva kako u Crkvi za vreme službe, tako i u svojoj kući – započinje priču za Espreso dečakov otac Stevan, sveštenik u Donjoj Gušterici nadomak Gračanice.

Inače, Stevan je do pre dva meseca bio paroh u Osojanu, dok ga nisu napali kosovski Albanci, tačnije porodica Keljmendi, dok se vraćao sa porodicom iz manastira Pećke Patrijaršije, objašnjava on i dodaje da ga je nakon toga Vladika premestio u Donju Guštericu, pored Gračanice.

Pesmu „Junaci sa Košara“ napisao je Stevanov školski drug Milutin Popadić. Posvećena je najboljim srpskim borcima koji su nastradali od albanskih zlikovaca i NATO okupatora 1999. godine i onima koji su se na Košarama hrabro borili i čuvali Srbiju – stoji u opisu pesme na Popadićevom jutjub kanalu.

JUNACI SA KOŠARA

Jedne noći hladne
Zima kad je bila,
Srpkinja je majka
Čekala svog sina.

Čekala je sina,
Molila se Bogu,
S Košara da dođe
Donese slobodu.

Al’ umesto njega,
Pismo joj je stiglo,
Od sina junaka
I na noge diglo.

S ovog boja majko
Povratka mi nema,
Ko Košare čuva
Zna da zlo se sprema.

Ja ti majko živ se
Vratit’ kući neću,
I sad već u crkvi
Zapali mi sveću.

Da Bog meni pokoj
S junacima poda,
Skupom cenom majko
Plaća se sloboda.

A sina mog uči
I ovo mu kaži,
Tvoj je otac sine
Na nebeskoj straži.

Tamo gde je Lazar
Svoju glavu dao
Na Kosmetu svetom
I tata je pao.

Pa je sada sine
Kraj Miloša stao
A Hristos mu odmah
Carstvo večno dao.

Ko ne pamti podvig
S Košara junaka
Nek’ ga stigne kletva
Kosovskih junaka.

Reke krvi i mnogo mladih života je palo za Kosovu i Metohiju. Do poslednjeg dana su hrabro držali karaulu Košare, borili se i čuvali Srbiju od napada iz Albanije 1999. godine.

Prema zvaničnim podacima, na rejonu karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici palo je 108 boraca, a najviše na celoj teritoriji zahvaćenoj ratom.

Ovaj događaj smatra se sinonimom otpora srpskog naroda tokom NATO agresije.

Herojima najvažnije bitke u modernoj istoriji odata je počast nebrojano puta na različite načine, a izvedba pesme „Junaci sa Košara“ od strane dečaka Dimitrija još jedna je zahvalnost za njihova herojska dela.

Evo kako kako maleni Dimitrije izvodi ovu potresnu pesmu!

Izvor: Espreso.rs